‘Potrebno je boriti se za jednakopravnost i konstitutivnost Hrvata u BiH,to im pripada po međunarodnom pravu’!

0 Komentar
Ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman na proslavi Dana hrvatske diplomacije istaknuo je da ima dvije domovine – Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu – te da je potrebno boriti se za jednakopravnost bosanskohercegovačkih Hrvata kao “najranjivijeg” naroda u BiH.

Grlić Radman je rekao kako bi blaženi Alojzije Stepinac trebao biti uzor kako voljeti Hrvatsku i biti spreman za žrtvu. Apostrofirao je povijesnu povezanost Hrvata s Katoličkom Crkvom, istaknuvši da zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac nije prihvatio “ponudu jugokomunističke vlasti” da osnuje nacionalnu crkvu, već je “iskazao odanost Vatikanu”. Zato je “postao žrtva montiranog jugokomunističkog procesa”, kazao je Grlić Radman u velikoj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda.

– Neka nam on bude primjer kako se trebamo žrtvovati, biti spremni za žrtvu i voljeti svoju domovinu Hrvatsku – poručio je hrvatski ministar vanjskih poslova.

Kazao je i da su Hrvati u Jugoslaviji “živjeli u stanovitom ropstvu”. – Nisu imali svoju državu. Nisu mogli izgovarati svoju riječ jer je izgovaranje riječ Hrvat značilo opasnost – poručio je.

 

Ministar vanjskih poslova je istaknuo da ima dvije domovine – Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu – te da je potrebno boriti se za jednakopravnost bosanskohercegovačkih Hrvata kao “najranjivijeg” naroda u BiH.

– Ja imam dvije domovine jer sam rođen u Bosni i Hercegovini – kazao je Grlić Radman, osvrnuvši se potom na položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini. – Moramo se boriti za njihovu jednakopravnost, konstitutivnost koja im pripada po međunarodnom pravu, a to je Daytonsko-pariški sporazum – kazao je, dodavši da su Hrvati, kao najmalobrojniji narod u BiH, “najranjiviji”.

– Bez obzira na brojnost, Daytonski sporazum se mora poštivati. On je jamac jednakopravnosti i konstitutivnosti, jer hrvatski narod je u Bosni i Hercegovini autohtoni narod – poručio je Grlić Radman.

Pogledajte i ove članke

Ostavi komentar

Portal grada Cazina