Preminuo Bob Dole, bivši američki senator i veliki prijatelj Bosne i Hercegovine

0 Komentar

Bivši republikanski senator i nekadašnji predsjednički kandidat Bob Dole preminuo je danas u 98. godini života.

U kratkom saopćenju koje je objavila njegova porodica, navodi se kako je Bob Dole preminuo rano jutros u snu, piše CNN.

“Bob Dole je preminuo u 98. godini. Vjerno je služio Sjedinjenim Američkim Državama 79 godina”, saopćeno je.

Inače, u svojoj bogatoj političkoj karijeri, Bob Dole je javnosti u BiH ostao poznat i po tome što je kao član Kongresa SAD-a tražio sankcije za Srbiju i skidanje embarga na uvoz oružja koji je nametnut tadašnjoj Vladi Republike Bosne i Hercegovine. Dole je ovu inicijativu prvi put uputio u septembru 1992. godine zajedno sa sadašnjim predsjednikom SAD-a Bidenom.

Pored podnošenja inicijative za ukidanje embarga, Dole i nekoliko drugih zastupnika ostali su upamćeni i po tome što su vršili pritisak na tadašnjeg predsjednika SAD-a da poduzme određene aktivnosti koje će dovesti do sprečavanja nastavka krvoprolića u Bosni i Hercegovini.

O njegovoj ulozi u Kongresu u kontekstu Bosne i Hercegovine nedavno je govorio i bivši američki senator Joe Lieberman koji je rekao kako je Dole bio jedan od onih koji se zalagao za Bosnu i Hercegovinu.

“Dole, ja i drugi senatori smo htjeli da ukinemo embargo na naoružanje tako da možemo pomoći narodu u Bosni da se brani od srpskih snaga koje su napadale. Podignite embargo i napadajte srpske snage iz zraka. Evropljani su nam rekli da nas ne mogu podržati te su rekli da ako pošaljemo vojne trupe da će evropski humanitarni radnici biti u opasnosti. Međutim, šta ćemo sa ljudima koji su u BiH ubijani svaki dan? Bili smo veoma razočarani”, rekao je Lieberman.

Dole je Bosnu i Hercegovinu posjetio i nakon rata, tačnije 1997. godine kada je poslao poruku kako se Bosni i Hercegovini mora obezbijediti stabilan i pravedan mir.

“Pozivamo predsjednika Clintona da osigura da svi ratni zločinci u bivšoj Jugoslaviji budu uhapšeni i izvedeni pred lice pravde. Danas smo ovdje da kažemo da ima još mnogo toga da se uradi kako bi se postigao stabilan i pravedan mir za Bosnu. Ako ih ne uhapsimo, rizikujemo milijarde dolara ulaganja i naš utjecaj kao najveće zemlje na svijetu”, rekao je tada Dole.

Za njegove zasluge i rad u američkom Kongresu, Doleu je 2019. godine uručen “Ključ Grada Sarajeva” kao znak posebnog priznanja za njegovu ulogu.

“Da nije bilo cijenjenog senatora Boba Dolea, veliko je pitanje kako bi danas izgledala Bosna i Hercegovina i njen glavni grad. Sa posebnim zadovoljstvom sam uručio ključeve našeg grada kao znak zahvalnosti za sve što je Dol uradio za našu zemlju, a uradio je mnogo”, rekao je tada bivši gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

Svoju privrženost Bosni i Hercegovini, Bob Dole je pokazivao i dugo poslije rata, a 2014. godine poslao je i pismo građanima Sarajeva i to nekoliko dana nakon što je proglašen počasnim građaninom Kantona Sarajevo.

“Sa velikim zadovoljstvom prihvatam ovu nagradu počasnog građanina. Osjećam privilegiju i povezanost sa vašim gradom koji je preživio genocid, najtamniji period u historiji Evrope od Drugog svjetskog rata. Iskreno se nadam da svijet više nikada neće svjedočiti takvom hororu, da smo svi izvukli pouke iz dešavanja u Bosni i da ćemo djelovati odlučnije kako bismo u budućnosti spriječili agresiju”, naveo je tada Dole.

Između ostalog, Bob Dole obavljao je funkciju američkog senatora od 1969. do 1996. godine. Također, bio je i kandidat Republikanske stranke za predsjednika na izborima koji su se održali 1996. godine. Osim toga, Dole je bio kandidat i za potpredsjednika Sjedinjenih Američkih Država 1976. godine.

klix

Pogledajte i ove članke

Ostavi komentar

Portal grada Cazina