Premještanje 140 malih migranata u Unsko-sanskom kantonu

0 Komentar

Nakon kratke pauze zbog pandemije koronavirusa i obustave kretanja, Unsko-sanski kanton se vratio na iste probleme u vezi sa migrantima, koji ponovo pristižu u velikom broju, daleko većem od kapaciteta. Krivična djela koja migranti čine nad građanima Unsko-sanskog kantona također su u daleko većem obimu od onih koja su počinjena nad migrantima. To potvrđuje i najnovija policijska statistika.

Krađa i droga

– Za prvih šest mjeseci u ovoj godini pripadnici policije su legitimisali 15.770 migranata, plus 690 maloljetnih lica prilikom pokušaja ulaska u Bihać. Prema onome kako nas Međunarodna organizacija za migracije u BiH (IOM) informiše, u migrantskim kampovima u USK-u ima oko 3.000 migranata. Van kampova je, prema našim procjenama, još toliko migranata, pa i više, tako da ih ukupno u Kantonu ima 7.000. Policija je za ovih šest mjeseci slobode lišila 107 migranata po raznim osnovama. Između ostalog, i zbog počinjenih 35 krivičnih djela, među kojima su jedno ubistvo, dva pokušaja ubistva, zatim krivična djela nanošenja teških tjelesnih povreda, nezakonite trgovine i posjedovanja droga, teške krađe, razbojničke krađe, nasilničkog ponašanja, kazao nam je Ale Šiljdedić, portparol MUP-a USK-a.

Ale Šiljdedić: Više kretanja, više i krivičnih djela

U izvještajnom periodu čak ispada da je počinjeno manje krivičnih djela u odnosu na prošlu godinu, ali sve se to već nadoknađuje upravo ovih dana.
– Istina, jeste to manje u odnosu na prošlu godinu, ali samo zbog perioda korone i zabrane kretanja. Sad se opet povećava broj migranata u Kantonu, time i porast počinjenih krivičnih djela. Također, načinjeno je 19 krivičnih djela na štetu migranata od naših državljana, uglavnom su to krijumčarenje ljudi, prevare, razbojništvo i nasilničko ponašanje. Kada je u pitanju narušavanje javnog reda i mira, tu bilježimo 35 slučajeva, fizičkih napada od migranata, uživanja droge i alkohola na javnom mjestu, prosjačenja, naovlaštenih ulazaka u tuđa dvorišta. Ukupno smo evidentirali 536 drugih incidenata koji se odnose na migrante, uglavnom je policija intervenirala kod sukoba između njih, nekad ih ne bismo zatekli, jer pobjegnu s mjesta događaja. Nažalost, u Kantonu je u ovih šest mjeseci smrtno stradalo osam migranata. Dva usljed ubistva, zatim su bila dva utapanja u rijeci, jedan slučaj gušenja na ogradi Mirala, jedan usljed prirodne smrti, pobrojao nam je Šiljdedić.

Titularima vlasništva stambenih i napuštenih objekata u kojima ilegalno borave migranti bit će upućen javni poziv da reaguju

Jučer je u Bihaću zasjedala Operativna grupa za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom u Unsko-sanskom kantonu, a kojoj su prisustvovali i predstavnici IOM-a, UNHCR-a i OSCE-a.
Iz Unsko-sanskog kantona ističu da viši nivoi vlasti i nadležne institucije ne poštuju zaključke Skupštine Kantona o zatvaranju privremenih kampova, da nije ispoštovan ni dogovor iz Bruxellesa kada je zaključeno da se teret migrantske krize ravnomjerno rasporedi na cijelu BiH.

Kapaciteti puni

Doneseni su zaključci da ostaju dosljedni, zbog očuvanja sigurnosne i zdravstveno-epidemiološke situacije, da opsežnu informaciju o trenutnom stanju upute na razmatranje Skupštini USK-a radi utvrđivanja prijedloga represivnih mjera u skladu sa ustavnim nadležnostima.
– Zabranjuje se dalji prihvat ilegalnih migranata u kampove, u naseljenim područjima Bira u Bihaću i Miral u Velikoj Kladuši. Od nadležnih institucija i organizacija zahtijeva se da hitno izvrše relokaciju 140 djece migranata, smještenih u neadekvatnim uvjetima kampa Bira u Bihaću i Miral u Velikoj Kladuši, u druge centre van Kantona. I dalje se zabranjuje prevoz migranata uz strogu kontrolu unutrašnjeg saobraćaja i javnog prevoza, dio je zaključaka Operativne grupe.


PIŠE: FAHRUDIN BENDER/ oslobodjenje

Pogledajte i ove članke

Ostavi komentar

Portal grada Cazina