Problem za bh. radnike i studente u Sloveniji: Zbog izmjena Zakona o strancima mnogi bi se mogli vratiti u BiH

0 Komentar
Nove izmjene nalažu posjedovanje 5.000 eura na računu godišnje kao uslov za dobijanje vize

Bosanskohercegovački građani i studenti koji žive i studiraju u Republici Sloveniji ili razmišljaju u odlasku u ovu zemlju, mogli bi se naći u problemu. Naime, došlo je do promjene slovenačkog Zakona o strancima, prema kojem bi svako ko stiže živjeti u Sloveniji trebao imati 5.000 eura na računu godišnje kako bi dobio vizu. Naši državljani koji u Sloveniji rade/studiraju osjećaju se da Slovenija poručuje strancima da nisu poželjni.

Prema procjenama, u Sloveniji studira oko 1.000 bh. građana. Andrej Pirjevec, predsjednik studentske organizacije, kazao je da niko od stranaca, pa ni studenti, neće moći ući u zemlju ako nemaju navedeni iznos na računu. Samim time neće dobiti ni dozvole za rad/studiranje, prenosi N1.

– To ne ide uz internacionalizaciju i mobilnost studenata koja se promoviše u Evrospkoj uniji. Manje studenata iz inozemstva će se odlučiti da studira u Sloveniji. Pisali smo Ministarstvu unutrašnjih poslova Slovenije i čekamo zvaničan odgovor. U momentu kada budemo znali sudbinu studenata ovdje, nastavljamo s radom. Situacija sada je mnogo problematična i konfuzna. Bojim se da će, u konačnici, interpretacija ovog zakona biti onakva kakvu je mi vidimo, kazao je Pirjevec.

Adelisa Kurtić, studentica Ekonomskog poslovnog fakulteta u Mariboru, već tri godine boravi u Sloveniji. Istakla je kako će ovaj zakon biti veliki finansijski udar za sve buduće studente.

– Trenutna situacija je vrlo teška. Novi zakon, tj. novi uslov za dobijanje vize predstavlja veliki finansijski problem kako za studente tako za naše roditelje. To će spriječiti veliki broj studenata da dođu ovdje na studiranje. Jer početak puno košta – pronalazak stanova, vađenje dokumenata i sada još tih 5.000 eura. Nadam se da će se to nešto promijeniti i da ćemo moći dobiti vizu na osnovu toga da nas roditelji izdržavaju, izjavila je Adelisa Kurtić za N1.

Studiranje u Sloveniji ima svoje prednosti jer je osim godišnje školarine koja košta 25 eura, sve ostalo besplatno. Posjeduju studentske bonove za hranu i piće, a imaju i mogućnost studentskog rada. Ipak, ovaj zakon baca sjenu na sve to.

Kako ovaj Zakon ne podrazumijeva samo studente, i mnogi naši građani koji zbog posla žive u Sloveniji bi se mogli odlučiti na povratak u domovinu.

Smiljana Jovanović sa svojom porodicom živi u Ljubljani. Njen suprug je zaposlen, što je osnova njegovog radnog angažmana i boravka u Sloveniji. Smiljana kaže da su mnoge porodice iz BiH zabrinute jer imaju opciju ili da se vrate u BiH, gdje većina nema ništa, ili da idu u druge zemlje. U Sloveniji ih, dodaje, očito ne žele.

– Ja samo za vizu trebam imati 406 eura po članu mjesečno. Samo mi suprug radi, a doplatak se ne uzima u obzir. Mi ne ispunjavamo uslove da predamo za vizu da bismo ostali ovdje na godišnjem nivou. Predviđene i su i provjere kada im padne na pamet. Doveli su nas u šah-met poziciju. U svoju zemlju ne možemo, a ovdje nismo poželjni, kazala je Jovanović za N1.

Većina ljudi nema 1.000 eura na računu na mjesečnom nivou jer mnogi rade na minimalcu.

– Baš nam je teško i svi smo ugroženi. Otvoreni su putevi prema Njemačkoj. Svi mi planiramo ići dalje. Ne žele nas tu. Pogotovo porodice koje tek trebaju doći. Dobar si kao radnik dok radiš, ali tvoja porodica nije dobrodošla – to poručuju, zaključila je Smiljana Jovanović.

Kontaktirali smo Ambasadu BiH u Ljubljani sa upitom o zvaničnom stavu Ambasade po ovom pitanju. Odgovor čekamo.

 

Pogledajte i ove članke

Ostavi komentar

Portal grada Cazina