Promocija Grada Cazina kroz uspješnu provedbu projekta Renew Heat

U okviru konferencije “Adriatic Wood Days”, inače najveće konferencije drvnog sektora u jugoistočnoj Evropi i Mediteranu, u Dubrovniku održana je završna konferencija projekta RENEW HEAT- „Zajednice koje se griju na obnovljiv izvor energije“. Na konferenciji su uzeli učešće i  predstavnici Službe za upravljanje razvojem u ime Grada Cazina i predstavnici drugih partnera projekta: Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske, Karlovačke županije i Razvojne agencije Unsko-sanskog kantona.

Na konferenciji je prezentiran projekat „Renew Heat“ kao primjer uspješne realizacije evropskog projekta, a koji je sufinansiran kroz program Evropske unije Interreg IPA CBC Hrvatska-BiH-Crna Gora. Projekt Renew Heat ima za cilj pokrenuti energetsku tranziciju na regionalnoj razini kroz poticanje korištenja lokalno prisutnog obnovljivog izvora energije – biomase od drveta, što doprinosi energetskoj nezavisnosti, čistijem okolišu i jačanju privrede. Među aktivnostima u okviru ovog projekta u objektu gradske sportske dvorane u Cazinu izvedeni su radovi izgradnje sistema grijanja na pelet (2 kotla po 250 kW) te je u objektu cazinskog Kulturnog centra izvršena rekonstrukcija sistema za grijanje koja podrazumjeva zamjenu kotla na lož ulje sa kotlom na pelet od 75 kW. Ukupna vrijednost realiziranih  radova iznosi 362.656,00 KM.

-„Prezentacijom projekta Renew Heat na ovoj konferenciji Grad Cazin je prepoznat kao ozbiljan i poželjan projektni partner. U kontaktu s drugim učesnicima konferencije razgovarali smo o budućim razvojnim projektima Grada Cazina i već smo potvrdili mogućnost nastavka i uspostavljanja nove saradnje na budućim projektima prekogranične saradnje sa partnerima iz Hrvatske i Crne Gore“ istakao je Suad Rošić, Šef Službe za upravljanje razvojem Grada Cazina.

Komentariši

%d bloggers like this: