Prva humanitarna akcija iz BiH za Ukrajinu kreće iz Krajine. Grad Cazin i Vlada USK osigurat će pomoć narodu Ukrajine

Vlada Unsko-sanskog kantona i Grad Cazin bit će prve institucije vlasti koje će zvanično poslati pomoć ukrajinskom narodu.

Potvrdio je to za Raport premijer USK Mustafa Ružnić (NES). On nam je kazao da su već održani prvi sastanci sa predstavnicima ambasade Ukrajine.

“U petak će biti održani prvi sastanci na kojima ćemo dobiti instrukcije šta im je najpotrebnije sad. Predstavnici naše Civilne zaštite i Crvenog križa će biti nosioci ovog projekta. Sa predstavnikom ukrajinske ambasade vidjet ćemo kako će ta pomoć ići. Mi ćemo osigurati novac”, rekao je Ružnić za Raport.

On ističe kako narod BiH zna kroz šta prolaze Ukrajinci, jer su bili žrtve agresije.

“Mi moramo pomoći jer znamo šta znači svaka, pa i najmanja pomoć u ovakvim okolnostima. Čuli ste predstavnike iz Ukrajine – svaki kilogram brašna je potreban sad. Mi ćemo pomoći koliko možemo”, rekao je Ružnić.

“Ne možemo čekati državu, jer vidimo da postoje pojedinci koji koče sve. Zato trebamo ići ovako lokalno i kantonalno, da svako pomogne koliko može”, istakao je premijer USK u izjavi za Raport.

Nermin Ogrešević, gradonačelnik Cazina i predsjednik NES-a, za Raport je kazao kako su vlasti Cazina i USK prepoznali patnju ukrajinskog naroda te su smatrali opravdanim ponuditi pomoć.

“Grad Cazin i naši građani ponudit ćemo pomoć narodu Ukrajine prema našim mogućnostima. Imamo razumijevanje za sve što prolaze, jer smo i mi kao narod i kao država prošli kroz teške periode.

Nivo i oblik pomoći konkretizirat ćemo u razgovorima sa predstavnicima Ambasade Ukrajine“, kazao je Ogrešević.

Komentirao je i izostanak reakcije države BiH, kazavši kako je to kontinuitet politike Milorada Dodika i onih koji se za nju vežu.

“Dodik blokira i sprečava BiH da se pozicionira u evropske tokove i da baštini pozitivne vrijednosti. Osjećali smo potrebu da pokažemo na čijoj smo strani, jer narušavanje međunarodnog prava neće donijeti ništa dobro svijetu”, rekao je Ogršević za Raport.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.