Connect with us

Cazin

Prva humanitarna akcija iz BiH za Ukrajinu kreće iz Krajine. Grad Cazin i Vlada USK osigurat će pomoć narodu Ukrajine

Vlada Unsko-sanskog kantona i Grad Cazin bit će prve institucije vlasti koje će zvanično poslati pomoć ukrajinskom narodu.

Potvrdio je to za Raport premijer USK Mustafa Ružnić (NES). On nam je kazao da su već održani prvi sastanci sa predstavnicima ambasade Ukrajine.

“U petak će biti održani prvi sastanci na kojima ćemo dobiti instrukcije šta im je najpotrebnije sad. Predstavnici naše Civilne zaštite i Crvenog križa će biti nosioci ovog projekta. Sa predstavnikom ukrajinske ambasade vidjet ćemo kako će ta pomoć ići. Mi ćemo osigurati novac”, rekao je Ružnić za Raport.

On ističe kako narod BiH zna kroz šta prolaze Ukrajinci, jer su bili žrtve agresije.

“Mi moramo pomoći jer znamo šta znači svaka, pa i najmanja pomoć u ovakvim okolnostima. Čuli ste predstavnike iz Ukrajine – svaki kilogram brašna je potreban sad. Mi ćemo pomoći koliko možemo”, rekao je Ružnić.

“Ne možemo čekati državu, jer vidimo da postoje pojedinci koji koče sve. Zato trebamo ići ovako lokalno i kantonalno, da svako pomogne koliko može”, istakao je premijer USK u izjavi za Raport.

Nermin Ogrešević, gradonačelnik Cazina i predsjednik NES-a, za Raport je kazao kako su vlasti Cazina i USK prepoznali patnju ukrajinskog naroda te su smatrali opravdanim ponuditi pomoć.

“Grad Cazin i naši građani ponudit ćemo pomoć narodu Ukrajine prema našim mogućnostima. Imamo razumijevanje za sve što prolaze, jer smo i mi kao narod i kao država prošli kroz teške periode.

Nivo i oblik pomoći konkretizirat ćemo u razgovorima sa predstavnicima Ambasade Ukrajine“, kazao je Ogrešević.

Komentirao je i izostanak reakcije države BiH, kazavši kako je to kontinuitet politike Milorada Dodika i onih koji se za nju vežu.

“Dodik blokira i sprečava BiH da se pozicionira u evropske tokove i da baštini pozitivne vrijednosti. Osjećali smo potrebu da pokažemo na čijoj smo strani, jer narušavanje međunarodnog prava neće donijeti ništa dobro svijetu”, rekao je Ogršević za Raport.

Cazin

Burna 24 sata u Cazinu, policija imala čak šest intervencija

U proteklih 24 sata, na području Grada Cazin, zabilježeni su različiti događaji i incidenti:

Izvještaj policijske stanice Cazin:

 • Krivično djelo: Jedno krivično djelo zabilježeno je u 15:30 sati, a radi se o oštećenju tuđe imovine.
 • Javni red i mir: Tri incidenta prijavljena su u vezi s narušavanjem javnog reda i mira. U 09:40 sati na Japića Brdu zabilježeno je slobodno držanje opasnih životinja bez vezivanja lancem ili užetom. U 16:10 sati u naselju Abdići-Liskovac prijavljeno je remećenje mira uz pustanje glasne glazbe, dok se u 18:30 sati u Klisi dogodila svađa, vika, galama i nepristojno ponašanje od strane jednog lica.
 • Saobraćajne nesreće: Zabilježene su dvije saobraćajne nesreće. U 21:55 sati na putu R 403 b došlo je do naleta životinje na vozilo, dok se u 22:30 sati u naselju Ćoralići na putu M 4,2 dogodio sudar dvaju vozila, pri čemu je nastala materijalna šteta, ali nije bilo povrijeđenih osoba.

Izvještaj Profesionalne vatrogasne jedinice Cazin:

 • Nema izvještaja o intervencijama ili incidentima.

Izvještaj hitne službe Doma zdravlja:

 • Pregleda: 72
 • Povreda: Zabilježena su tri slučaja povreda.
 • Korištenje saniteta: Sanitetska vozila su korištena tri puta.

Vodosnabdijevanje: Snabdijevanje vodom je uredno, prema informacijama JKP VODOVOD-a.

Elektrosnabdjevanje: Podružnica “Elektrodistribucija” Bihać obavještava kupce da je isporuka električne energije planirana za 02.10.2023. godine bez isključenja.

Komunalne usluge: Odvoženje komunalnog otpada odvija se prema redovnom rasporedu, prema informacijama iz ČISTOĆE.

Stanje na cestama 02.10.2023. u 06:30 sati:

 • Veći dio Bosne i Hercegovine ima povoljne vremenske i saobraćajne uslove, iako ponegdje u kotlinama i uz riječne tokove ima magle, što može smanjiti vidljivost u jutarnjim satima. Vozače se upozorava da budu oprezni i drže odstojanje između vozila, a također izbjegavaju rizična preticanja.
 • Na dionicama gdje se izvode sanacioni radovi postavljena je odgovarajuća saobraćajna signalizacija koju treba poštivati.
 • U nekim dijelovima magistralnih puteva promet je sporiji zbog radova. To uključuje dionice: Modriča-Gradačac, Semizovac-Olovo-Kladanj, Bugojno-Kupres, Vitez-Nević Polje, Ripač-Dubovsko, Doboj-Rudanka-Johovac, kao i ulaz u Bugojno iz smjera Rostova.
 • Na graničnom prelazu Velika Kladuša zabilježene su duže kolone putničkih vozila na izlazu iz Bosne i Hercegovine. Na ostalim graničnim prelazima promet putničkih vozila protiče uz kraća zadržavanja.

Cazin.ba

Nastavi čitati

Cazin

(VIDEO) Pogledajte predivne prizore Grada Cazina snimljene dronom

Proteklog vikenda, lijepo vrijeme je mnogima omogućilo da svojim kamerama zabilježe prekrasne prizore iz svog kraja.

Porodica Mehulić iz Cazina iskoristila je tu priliku i snimila impresivne kadrove iz zraka pomoću drona. Odlučili su podijeliti ove predivne prizore kako bi i oni koji su daleko mogli vidjeti svoj rodni grad.

Cazin je smješten u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, na raskrsnici puteva koji vode prema Bihaću, Velikoj Kladuši, Hrvatskoj i dalje prema zapadnoj Europi, te na istoku prema Bosanskoj Krupi, Banjoj Luci, Tuzli i Sarajevu. Video snimljen iz zraka, datiran 30. rujna 2023. godine, autora “H.M.”, prikazuje prekrasne poglede na Cazin i njegovu okolicu.

Nastavi čitati

Cazin

Tkd Bosna Cazin sudjelovala na Sarajevo kupu, natjecatelji osvojili čak 15 zlatnih medalja

Tkd Bosna Cazin je sudjelovala na Sarajevo kupu u subotu, 30.09.2023. Na ovom natjecanju, na kojem je sudjelovalo 250 takmičara iz 20 klubova, naš klub se istaknuo osvojivši drugo mjesto u ukupnom poretku klubova. Osvojili smo ukupno 15 zlatnih, 4 srebrne i 3 bronzane medalje.

Osim što smo se plasirali visoko među klubovima, imali smo i nekoliko pojedinaca koji su postigli izvanredne rezultate. Aron Cany Samardžić je proglašen najuspješnijim kadetom, Lamija Hamulić najuspješnijom seniorkom, a Una Majetić najuspješnijom kadetkinjom.

Zlatne medalje osvojili su:

 1. Murić Ishak
 2. Lamija Hamulić
 3. Danina Durić
 4. Umihana Omerčević (2 zlatne medalje)
 5. Aron Cany Samardžić (2 zlatne medalje)
 6. Dženana Bilić
 7. Eniz Murić
 8. Sandy Hajrlahović
 9. Una Majetić (2 zlatne medalje)
 10. Adijan Ćehajić (2 zlatne medalje)
 11. Mesić Azra

Srebrne medalje osvojili su:

 1. Adna Dženanović
 2. Aron Cany Samardžić
 3. Advan Durić
 4. Ishak Murić

Bronzane medalje osvojili su:

 1. Sinan Mesić
 2. Azra Mesić
 3. Muhamed Ljubijakić

Cazin.ba

Nastavi čitati

Najčitanije