Rafalei lete nad BiH, ulice Sarajeva pune vojske: “Ovo se ne događa slučajno”

IAKO za sada ne postoji nikakva sigurnosna opasnost na terenu kada je riječ o narušavanju mira u Bosni i Hercegovini, posljednjih dana pojačana je prisutnost snaga EUFOR-a, posebno ulaskom u zemlju preostalog dijela kontingenta od 500 vojnika.

Pored toga, iz komande Althea (vojne misije Europske unije u BiH) prihvaćena je ponuda Francuske da se iznad BiH danas (7.3.) počnu izvoditi trenažni letovi mlaznim avionima. Kako se navodi, letovi će se odvijati “preko zapadnog Balkana”, zrakoplovima tipa Rafale, s nosača aviona Charles de Gaulle, koji se trenutno nalazi u Sredozemlju, piše Deutsche Welle.

Slanje poruke

“U ovakvim vremenima, kada je sigurnosna ravnoteža u Europi narušena, EU pokazuje svoju stalnu posvećenost i odlučnost da podrži sigurno i stabilno okruženje u BiH i na Zapadnom Balkanu”, navode iz EUFOR Althea.

Sigurnosna situacija je stabilna na cijelom Zapadnom Balkanu, smatraju analitičari, ali ističu da se nijedna od ovih vježbi ili pomicanje kopnenih jedinica ne odigravaju slučajno. Zapad želi poslati jasnu poruku, ne samo BiH nego i prostoru cijele biše Jugoslavije, da se stvari neće mijenjati.

“Pojačanja koja šalje EUFOR su poruka da se BiH vidi kao potencijalni izvor krize i želi se djelovati preventivno. Demonstracijom sile se želi pokazati da se iz Europske unije gleda ka BiH i prati sve što se dešava u političkom okružju”, kaže vojno-politički analitičar iz Beograda Aleksandar Radić.

“Bilo koja aktivnost, od pojačanja kopnenih snaga pa preko vježbi koje se održavaju, sve je to demonstracija sile. To je poruka da situacija mora ostati stabilna”, ističe Radić.

Nema straha od konflikta

Krajem veljače je u BiH stigla prva postrojba u okviru raspoređivanja dodatnih 500 pripadnika EUFOR-a. To aktiviranje rezervi je “mjera kojom se daje podrška već raspoređenom ljudstvu EUFOR-a i partnerima u BiH”. Ovog vikenda počelo je raspoređivanje ostalih pripadnika vojne misije Europske unije pa će ih s ovih 500 ukupno u BiH biti 1100.

“To je sve u okviru njihove misije i u okviru suglasnosti nadležnih organa BiH, uključujući i Predsjedništvo. Samo je sada pitanje je li ovo trenutak za takvo nešto, posebno za trenažne letove, s obzirom na to da su ljudi već dovoljno potreseni ratnim dešavanjima u Ukrajini”, kaže profesor na Fakultetu za sigurnost u Banjoj Luci Duško Vejnović.

“Stvara se psihologija straha, što bi moglo biti, što bi se moglo dogoditi, bi li etnonacionalisti u BiH mogli nešto pokušati… Ja apeliram na političke elite da prevladaju sve razlike. A što se tiče konflikta, ne postoji šansa da ga bude na teritoriju BiH”, uvjeren je Vejnović.

Medijska presija

Analitičari vjeruju da jedino medijska propaganda, koja je dostigla svoj povijesni maksimum u sukobu Rusije i Ukrajine, može izazvati daljnju destabilizaciju i na prostoru Zapadnog Balkana. Dobar primjer za to je nedavni poziv ministarstva obrane Srbije osobama iz rezervnog sastava za izvođenje vježbi u ovom mjesecu. Dio medija ovu je aktivnost okvalificirao kao demonstraciju sile, prvenstveno prema zemljama u okruženju.

“Problem je što bi ova informacija u normalnim okolnostima prošla ispod radara jer je dio rutine, dok je sada više nego važna. Vojska Srbije provodi redovne aktivnosti. Čak su i promatrači koji su zaduženi za sigurnost očekivali da će biti nekih vježbi, ali ne zbog rata u Ukrajini, već zato što se približavaju izbori u Srbiji. Gotovo pred svake izbore vlast je pokazivala vojsku jer je jedan od aduta pokazivanje vojske glasačkom tijelu”, jasan je Radić.

S druge strane, iz Oružanih snaga BiH nema nikakvih informacija o stanju sigurnosti u zemlji niti njihovim eventualnim aktivnostima u tom pravcu. Međutim, analitičari upozoravaju da u ovakvim situacijama mogućeg narušavanja stabilnosti u zemlji Oružane snage BiH nemaju nikakav kapacitet za djelovanje, iz praktičnih razloga. “Najbolje provedena reforma nakon Daytona” ostavila je tri nacionalna puka unutar Oružanih snaga, što je u ovakvim situacijama, ističu analitičari, čini više dijelom problema nego rješenja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.