Ratni zločinac Ratko Mladić tražio četiri dana slobode kako bi posjetio Kalinovik i Beograd

Tim odbrane ratnog zločinca Mladića, ovaj zahtjev trebalo bi da podnese iduće sedmice, a ako dobije zeleno svjetlo Haga, ratni zločinac bi najranije u januaru mogao da bude pušten na privremenu slobodu.

Nakon sedam godina provedenih iza rešetaka Haškog tribunala, ratni zločinac Ratko Mladić bi prvi put mogao da kroči na tlo BiH i Srbije, na četiri dana. U nadi da će mu biti odobreno da obiđe grobove najbližih, već iduće sedmice krvnikov tim odbrane Mehanizmu u Hagu, podnijeti će zahtjev za njegovo privremeno puštanje na slobodu, prenosi RTRS.

Miodrag Stojanović, član tima odbrane ratnog zločinca Ratka Mladića, kaže da od trenutka kada putem fajla upute podnesak za privremeno puštanje na slobodu, sud taj podnesak dostavlja tužiocu, a on ima rok od deset dana da odgovori na ovaj prijedlog.

“Nakon toga sud donosi odluku po našem prijedlogu”, pojasnio je Stojanović.

Da bi u tome i uspjeli, Vlada Republike Srpske i Vlada Republike Srbije morale su da garantuju da će obezbjeđivati Mladića na svojoj teritoriji, da će ratni zločinac biti pod strogom kontrolom nadležnih službi i da će na kraju biti vraćen u pritvor. Srbija je tu garanciju jučer dala, dok je bosanskohercegovački entitet RS to uradio još sredinom novembra.

“Daje se garancija Vlade Republike Srpske za privremeni boravak Ratka Mladića na teritoriji Republike Srpske”, navedeno je iz Vlade Republike Srpske.

Prvobitna namjera bila je da ratni zločinac Mladić zatraži privremeno puštanje od 10. do 14. decembra kako bi prisustvovao obilježavanju 40 dana od smrti najbližeg rođaka, ali zbog kratkih rokova sve je prolongirano.

izvor:klix

Komentariši

%d bloggers like this: