Connect with us

BiH

Reis Kavazović: Naš narod nema više oko čega pregovarati

Valja nam zajedno prebroditi vrijeme koje je pred nama. U naš govor moramo vratiti insistiranje na zajedništvu i patriotizmu prema zemlji, jer je ona politički napadnuta. To je naša obaveza, kazao je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović, na predramazanskom savjetovanju Islamske zajednice “Vjerodostojnost u misiji i društvene vrijednosti” koje se danas održava u Sarajevu.

Reisu-l-ulema je kazao kako u životu svakog od nas postoji vrijeme kojem se daje posebna važnost.

– Slično je i sa zajednicama, narodima i državama. Ramazan podjednako ostavlja traga na nama, i kao pojedincima i kao zajednici. Za muslimane on nije samo mjesec posta. To je vrijeme u kojem se desio izniman događaj u historiji ljudskog roda: pojava posljednjeg Božijeg vjerovjesnika. Ramazan je početak jedne velike misije i rađanje velike kulture i civilizacije – kazao je reisu-l-ulema Kavazović.

Naglasio je važnost zajedničkog življenja u zajednici vjernika i obavezi da se njeno jedinstvo čuva i unapređuje.

– Zajednica kojoj pripadamo je zajednica dobrih ljudi, muslimana i muslimanki, koji su posvećeni svojoj vjeri, porodici, narodu i domovini. Uvijek smo govorili da je snaga naše zajednice u našim vrijednim ljudima, muškarcima i ženama, podjednako. Oni u svojim srcima nose svoju vjeru, a u svojoj duši domovinu, ma gdje se nalazili i ma gdje živjeli. U teškim trenucima za naš narod, naša Zajednica im je bila sigurna kuća, koja ih je okupljala, organizirala i štitila. I danas, kada imamo državu, ruka Zajednice je ispružena i doseže i tamo gdje država nije u stanju da pruži svoju ruku.

Neki to među nama ne razumiju, neki to ne mogu podnijeti, ali većina našeg naroda to zna i razumije. Uprkos svim poteškoćama koje imamo u našoj zemlji, i uprkos svim nasrtajima na naš narod i našu zajednicu, mi ćemo nastaviti misiju okupljanja našeg svijeta i očuvanja vjere, produbljivanja našeg identiteta i podizanja morala u narodu. Snaga zajednice je u mnoštvu muškaraca, žena i djece, organiziranih u našim džematima, od Bosne i Hercegovine, preko Zapadne Evrope do Amerike i Australije. Oni su naš ponos i naš snaga – naglasio je.

Biti na strani dobra, ili biti na strani šejtana

Dodao je da muslimani nisu izuzeti iz vječnog Božijeg zakona, da žive u svijetu koji se stalno mijenja. Ipak, nastavlja, ima nešto što je uvijek trajno, a to je naše srce okrenuto ka Božijem Licu.

– To je ono što nazivamo moralnim ili nemoralnim životom: biti na strani univerzalnog dobra i boriti se za njega, ili biti na strani šejtana i prijateljevati s njim. Niti kao zajednica niti kao pojedinci ne smijemo izdati ono što je sama srčika naše vjere, a to je pokornost Bogu u onome što nam naređuje i što nam zabranjuje, borba za slobodu i bratstvo među ljudima i borba za identitet našeg naroda. Naša prsa, srce i um, moraju biti okrenuti ka slobodnom i demokratskom svijetu. Uvijek i za stalno. Možda nam na trenutak mogu biti privlačni robusni ljudi, žestoki na riječi, ali historija nas uči da, onda kada dođu u pitanje njihovi interesi, oslijepe i gurnu vlastiti narod u provaliju. Naša je obaveza da narod upozoravamo na takve ljude, kada ih među nama primijetimo. Vidjeli smo to mnogo puta i u islamskom svijetu i u Evropi, svjedočimo to i ovih dana, nažalost – istaknuo je.

Potcrtao je “naša je dužnost odgajati naš narod da svjedoči ono što zna i da vijesti koje do njega dolaze provjerava”.

– Velika je naša odgovornost za javnu riječ i moralno ponašanje. Sve o čemu govorimo mora biti utemeljeno na našem znanju. Allah nas upozorava da nikada ne govorimo ono o čemu nemamo znanja. Štaviše, On ono što do nas dolazi kao vijest od nepouzdanih osoba traži da provjeravamo. Živimo u svijetu u kojem dušmani neprestano plasiraju laži i poluistine. Naša je dužnost odgajati naš narod da svjedoči ono što zna i da vijesti koje do njega dolaze provjerava. U Bosni i Hercegovini ima jedan broj medija koji su svoje frekvencije iznajmili onim političkim projektima koji nisu dobronamjerni prema našoj zemlji. Ovo je vrijeme kada je oko nas uzavrela scena. Naš narod i naša zemlja su postali mete hibridnog rata. To se vidi skoro svaki dan. Postoji projekat po kojem nas treba svesti na vjersku zajednicu. Projekat blokade države se provodi po već utvrđenom planu – upozorio je.

Naš narod nema više oko čega pregovarati

Reisu-l-ulema je podsjetio da naš narod nema više oko čega pregovarati, te da se može samo razgovarati kako da se država učini efikasnom.

– Što se tiče optužbi oko unitarne države, to je toliko deplasirana i besmislena tvrdnja u zemlji sa dva entiteta, jednim distriktom i deset kantona. Kako bilo ko može govoriti o unitarnoj državi? U polovini države jedan narod ima apsolutnu vlast i ista ta vlast nad pripadnicima drugih naroda primjenjuje zakone koji su čisti aparthejd. U većem entitetu promovira se segregacija u školama gdje je naš narod u manjini. Svjedoci smo pokušaja da se promijeni istina o Agresiji i zločinima na našu zemlju i narod. Negira se genocid, a slave ratni zločinci. Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini mora biti budna i motriti na događanja oko nas – naglasio je on.

Reisu-l-ulema se osvrnuo i na političku razjedinjenost u našoj zemlji. Mnogo je političkih partija i grupa, a među njima je mnogo udvarača, bez ozbiljnog političkog programa ili većeg političkog iskustva. Naša je obaveza da na njih upozorimo, poručio je.

– Također, u javnom prostoru djeluje jedan broj udruženja s pozicija vjerske i nacionalističke indoktrinacije. To je posljedica slobodnog i otvorenog društva. Postoji realna opasnost od tog djelovanja, kada se političari povezuju s ovim grupacijama, radi nekog sitnog političkog šićara. Na nama je da na to upozoravamo. Možda se nekim političarima takva udruženja mogu svidjeti zarad kratkotrajnog političkog probitka, ali dugotrajno je to loše za našu zemlju i naš narod – kazao je.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, podsjetio je, pred sobom ima trasiran put misije, utemeljen na kur'anskom načelu pozivanja na dobro, a odvraćanja od zla.

– Odlučni smo svim sredstvima koja nam stoje na raspolaganju zalagati se za ono što je dobro za pojedinca i zajednicu, a, u isto vrijeme, suprotstaviti se onome što je loše za pojedinca i za zajednicu, ne praveći razlike među ljudima. Da bismo ovu misiju mogli ispuniti, neophodno je razvijati vlastite kapacitete unutar naše strukture, koji će znati i htjeti doći do ovog cilja. Misija Islamske zajednice se odvija na nekoliko polja koja sva vode ostvarenju glavnog cilja: promoviranju dobra među ljudima – istaknuo je.

Prvo polje, navodi, je borba za autentično naučavanje islamskih vrijednosti u javnom prostoru promoviranjem bratstva, solidarnosti, pravde i morala kod ljudi, a protiv duhovne i idejne agresije kojom se žele nametnuti podjele, ksenofobija, nemoral i nepravda, kao univerzalne vrijednosti u društvu.

Snage koje pozivaju na podjele ne smijemo potcijeniti ni među nama samima

– Ideologija podjele našeg društva, po kojoj ne možemo živjeti jedni s drugima, prvi je praktični korak onih snaga koje pozivaju na secesiju i uništenje države. Naš narativ i naše djelovanje moraju biti u suprotnom, pravom smjeru koji pozivaju na saradnju u dobru i suprotstavljanju podjelama. Snage koje pozivaju na podjele ne smijemo potcijeniti ni među nama samima – naveo je reisu-l-ulema i dodao:

– Drugo polje je borba za odgoj i obrazovanje na principima slobode, jednakosti i bratstva, treće polje naše misije je borba za jače vlastite medije, koji će poštovati etiku istinitog informiranja, potom, briga za izgradnju društva bez bijede i društva bez rasipničke raskoši, borba protiv nemorala i nepravde, onoga što uništava povjerenje u društvu i Zajednici, šesto polje borbe je borba za duhovno i organizaciono jedinstvo Zajednice a protiv podjela, isključivosti i naglašavanja razlika i sedmo polje je ulaganje napora da se vakufska dobra bolje koriste za potrebe Zajednice. Potrebna su ulaganja i projekti boljeg iskorištavanja vakufskih dobara.

Jačanje Islamske zajednice na ovih sedam polja, kazao je, učinit će da njena temeljna misija pozivanja na dobro, a odvraćanja od zla, bude osigurana. Na ovom putu važno je, ističe, osigurati posvećenost i privrženost svih nas.

Neophodno je da se svi potrudimo da što bolje dočekamo mjesec ramazan. Trebamo svi biti jedno, govoriti jednim jezikom i osjećati ga jednom dušom i srcem, poručio je.

– Želja mi je da se što bolje pripremimo za ramazan. Živimo posebno vrijeme. Ova godina će donijeti ogromne promjene u svijetu. Molim vas da iskoristimo ramazan da ukažemo na neophodnost jedinstva i sloge u našim džematima. Valja nam zajedno prebroditi vrijeme koje je pred nama. U naš govor moramo vratiti insistiranje na zajedništvu i patriotizmu prema zemlji, jer je ona politički napadnuta. To je naša obaveza – zaključio je.

saff.ba

Ostavi komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

BiH

Konaković: Ne znam šta nam donose ultimatumi, apelujem na Dodika da to ne radi

Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine obratio se danas medijima nakon održane sjednice Vijeća ministara BiH.

Konaković je govorio o putu BiH ka Evropskoj uniji, ali i odnosu sa predsjednikom Republike Srpske i liderom SNSD-a, Miloradom Dodikom.

Između ostalog, Konaković je istaknuo kako je bilo materijala koji su prohodni, iako su prisutne tenzije na političkoj sceni.

“S obzirom na to koliko smo posvađani ovih dana, sjednica je bila korektna. Usvojili smo oko 20 materijala. Uistinu je bilo dosta bitnih materijala koji su prohodni. Iskren da budem ne znam šta nam svima donose uslovljavanje i ultimatumi. Mislili smo da toga neće dolaziti. Došli smo do vode. Pred nama su milijarde maraka i eura pomoći BiH na evropskom putu. Očekuje se od nas da taj novac zaslužimo i onda da taj novac na kraju koristi građanima BiH. Bojim se da će nas ovakvi ultimatumi udaljiti tamo gdje smo nekada davno bili, ali i od boljeg života građana BiH. Apelujem da te stvari više političari ne rade, ni Milorad Dodik”, kazao je Konaković.

Dodao je da je i jedan od zakona koji je stopiran i njegov zakon o vanjskim poslovima.

“Taj zakon o sudovima bio bi ocijenjen kao veliki iskorak BiH. Imamo moj zakon o vanjskim poslovima koji nije prošao na Predstavničkom domu. Argumenti ne stoji. Mi ćemo biti uporni, a oni koji obustavljaju morat će objasniti zbog čega to rade”. 

Na pitanje novinarke N1 da li je imao privatno komunikaciju sa Miloradom Dodikom, Konaković je rekao:

“On je prestao komunicirati sa mnom onako kako smo ranije to radili i mislim da je i u tome problem. Ja zagovaram takvu vrstu razgovora. Išao sam u Banjalaku i trpio kritike. I opet bih i opet ću. Kod njega ima i taj problem da je neinformisan. Mislim da nam nedostaje komunikacije. Ja sam čovjek komunikacije i reagujem kada bude pretjerano kritika. To neću dozovoliti ni prema meni ni prema BiH”, kazao je Konaković.

Na kraju svog obraćanja je istaknuo kako sve ove političke tenzije nas zaustavljaju u bitnim procesima.

“Ubrzo ćete dobiti informacije za novih šest milijarda eura za prostor Zapadnog Balkana u naredne tri godine. Svaka akcija koja nas udaljavaod ovog, Evropa je napokon shvatila da treba da budemo dio tog prostora i onda sada bi se trebali zatvarati prema tome. To bi bila historijska pogreška”, kazao je Elmedin Konaković.

Nastavi čitati

BiH

Košarac urlao na press-konferenciji: Dodik nešto ne razumije? Ma nemoj! Pustite mi više te sarajevske žvake

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac (SNSD) danas je pokušao opravdati blokadu koju provodi njegova stranka.

“Niko ne bježi od 14 prioriteta. Mi smo rekli da hoćemo u paketu. Parneri iz Federacije nisu smjeli da kažu šta hoće. Ostajemo pri tome, a priortet su strane sudije”, rekao je Košarac.

Na pokušaj novinara da mu postave pitanje, Košarac je kazao da neće da polemiše.

“Za mene je obavezujući stav NSRS”, naveo je on te novinarima koji su postavili pitanje rekao ‘polako, polako… ovo je moj stav’.

Onda je saslušao pitanje koje je glasilo zašto se ne radi ono što se dogovorilo, a ono oko čega nema dogovora da se ostavi po strani.

“Radne grupe su formirane oko tih pitanja. Poslali smo prijedloge. Davno. Mi tražimo da se riješi Ustavni sud. Samo to. Ovdje nam se čini da nemamo partnere koji imaju suverenitet za donošenje odluka. Mi iz RS imamo. Mi dostavljamo svoje mišljenje kroz NSRS. Čini mi se da partneri iz FBiH nemaju taj suverenitet i to je problem”, naveo je Košarac.

Na pitanje zašto radna grupa nije dostavila finalni dokument koji se tiče pravosuđa, Košarac je rekao da tog dokumenta nema.

Uz konstataciju da se to ne može uraditi za dva mjeseca, Košarac je rekao:

“Neću da ulazim u to je li realno ili nije. Ništa mi ne blokiramo. Je li Vijeće ministara donosilo odluke? Jeste. Mi tražimo suverene partnere, čini mi se da odluke za njih donosi američki ambasador i da bez njega ne smiju ništa. Čini mi se da postoje takvi politički potezi, imamo nelegitimnog visokog predstavnika. Od njega prave neku veličinu. Ne utvrđuju građani legitimitet, nego UN. Znamo šta su te institucije rekle. Nema blokada”, rekao je Košarac.

Onda se osvrnuo i na izjavu Elmedina Konakovića da Dodik ne razumije trenutak u kojem se BiH nalazi. To je Košarca očito iznerviralo.

“Da ja vas pitam nešto ko je prvi dostavio plan deeskalacije? SNSD, pa HDZ. A onda se u Sarajevu razvija priča da neko nešto uslovljava, da neko nešto ne razumije. Čuo sam konstataciju da Milorad Dodik ne što ne razumije? Koliko Srba ima u Ministarstvu vanjskih poslova? Pustite mi više te sarajevske žvake, svako dobro”, rekao je Košarac i otišao.

Nastavi čitati

BiH

Kokanovićevo opravdanje za ubistvo inspektora: “Kobne noći bio je pijan i drogiran”

Nikola Kokanović koji je osumnjičen za ubistvo policijskog inspektora Nenada Markovića (38) na šokantan način pokušao je se opravdati tokom saslušanja, saznaje Srpskainfo.

Podsjetimo, Kokanović je u nedelju uveče sa dva hica ubio Markovića ispred noćnog kluba „Džil“ u centru Bijeljine.

Kokanović je sin Zorana Kokanovića poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Srpskainfo otkriva šta je Kokanović izjavio tokom kriminalističke obrade u policiji.

“Tokom kobne noći on je bio pijan i drogiran, pa je tokom ispitivanja u policiji tvrdio da se ničega ne sjeća. Policajcima je ispričao da se ne sjeća ni motiva ni ubistva inspektora Markovića.” rekao je izvor.

Međutim, kako kaže izvor, inspektori baš i nisu povjerovali u njegovu priču.

“Puno tu stvari pokazuje da je teško da je to istina. Pošto je on nakon ubistva pobjegao, odbacio oružje i slično. Sve to biće provjereno u narednom periodu!” kaže sagovornik. Prema njegovim riječima, sumnja se da ipak postoji neka pozadina u ovom ubistvu.

“Ima tu još puno posla”

“Za sada postoje informacije da se ne radi o nekoj kafanskoj ili pijanskoj tuči. Ima tu još puno posla, mnoge stvari se trebaju provjeriti. Takođe, utvrđuje se i da li je Marković ubijen zbog svog posla.”

Marković u nedelju bio dežurni. Radio je drugu smjenu i prije zločina je zajedno sa kolegom bio na jednom uviđaju u Bijeljini.

S druge strane, Kokanović je ranije tog dana iz Brčkog došao u Bijeljinu jer je, kako se saznaje, suprugu dovezao da se porodi u Bolnici ”Sveti Vračevi”.

– Marković je po završetku posla otišao na piće u ”Džil” i tu ga je dovezao kolega. Sjedio je za šankom nekih pola sata. U međuvremenu, u noćni klub je ušao Kokanović sa društvom. Nisu se tu dugo zadržali. U klubu su bili svega pet minuta i za to vrijeme Kokanović i Marković nisu imali nikakav sukob, ni verbalni ni fizički – kaže izvor iz policije.

Kokanović je prvi izašao iz kluba, a u trenutku dok je Marković izlazio Kokanović je zapucao ka njemu. Pucao mu je u prsa i Marković je zadobio ustrelnu i prostrelnu ranu grudnog koša, od kojih je preminuo.

Nastavi čitati

Najčitanije