BiH

Republika Srpska odustala od uvođenja rezervnog sastava policije

“S obzirom na to da je za uspostavljanje rezervnog sastava policije potreban duži vremenski period i sredstva u smislu provođenja konkursnih procedura i selekcije, opremanja uniformama i drugom pripadajućom opremom, kao i vrijeme za adekvatnu obuku da bi se rezervni sastav policije stavio u funkciju, iz Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima RS koji se nalazi u proceduri na Narodnoj skupštini RS, povlačimo članove koji se odnose na rezervni sastav policije”, saopćeno je iz MUP-a RS.

U budućem periodu, Ministarstvo unutrašnjih poslova će ponovo razmotriti potrebe i mogućnosti za uvođenje rezervnog sastava policije u strukture Ministarstva.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova je odlučilo da reorganizuje svoje interventne snage radi bržeg i efikasnijeg odgovora na bezbjednosne izazove sa kojima se suočavamo u Republici Srpskoj, uključujući i veliki broj ilegalnih migranata, te će radi boljeg funkcionisanja, Jedinice za podršku promijeniti naziv u Žandarmerija, koja će biti dopunjena aktivnim sastavom Ministarstva unutrašnjih poslova, prevashodno mladim policajcima koji su policijsko obrazovanje stekli na Policijskoj akademiji”, piše u saopćenju za javnost.

MUP RS smatra da na ovaj način Ministarstvo unutrašnjih poslova RS sa dobro opremljenim, profesionalno obučenim i specijalizovanim snagama može odgovoriti na sigurnosne izazove u budućem periodu koji će biti stavljeni pred policiju.

Inače, ovakav potez je uslijedio nakon žestokih kritika međunarodne zajednice, ali i prijetnji bh. entiteta Federacija BiH kako će na jednostrane poteze RS-a odgovoriti uvođenjem rezervnog sastava policije u FBiH.

klix

Tagovi

Slični članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Close