Rusi objavili snimak: Pogledajte prvu upotrebu hipersoničnog oružja u Ukrajini

Ruska vojska je prvi put u Ukrajini upotrijebila hipersonični projektil “Kinjal”potvrdio je glasnogovornik Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.

Konašenkov je podijelio informaciju da su ruske jedinice obalskim odbrambenim sistemima Bastion uništile radioelektrične obavještajne centre ukrajinske vojske u naseljima Veliki Dalnik i Velikodolinskoe, u oblasti Odesa.

“Raketni sistem Kinjal s hipersoničnim aerobalističkim projektilima uništio je 18. marta veliki arsenal projektila i avio municije ukrajinskih vojnih jedinica u naselju Delyatin, u Ivano-Frankivskoj oblasti”, naveo je Konašenkov.

U međuvremenu, Ministarstvo odbrane Rusije je objavilo snimak ovog napada.

Kako su napisali na Twitteru:

“Uništeno je skladište oružja Oružanih snaga Ukrajine udarom visokopreciznog raketnog oružja. Vidimo tačan pogodak u podzemni hangar u kojem su oružje i streljivo.”

Kinjal ili Kinzhal (bodež) je ruska hipersonična aero-balistička raketa zrak-zemlja s nuklearnom sposobnošću. Navodi se da ima domet više od 2.000 kilometara. Može nositi i konvencionalne i nuklearne bojeve glave, a može se lansirati iz bombardera Tu-22M3 ili presretača MiG-31K. Kinjal je ušao u upotrebu u decembru 2017. i jedno je od šest novih ruskih strateških oružja koje je predstavio ruski predsjednik Vladimir Putin 1. marta 2018. godine.

Pogledajte VIDEO:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.