Rusija bijesna zbog imenovanja novog visokog predstavnika: Ovo bi moglo imati posljedice i destabilizirati državu

0 Komentar

Nakon što je Upravni odbor PIC-a imenovao Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika u BiH reagirala je Ambasada Rusije u BiH.

Oni su danas bili protiv toga.

“U vezi sa „izjavom Upravnog odbora Vijeća za provedbu Mirovnog sporazuma o Bosni i Hercegovini“ o navodnom “službenom imenovanju” gospodina Christijana Schmidta za novog visokog predstavnika u BiH, objavljenom 27. maja 2021. godine, informišemo o sljedećem:

Ruska Federacija izražava svoje odlučno neslaganje s ovim imenovanjem. Ignorisanje principa konsenzusa je flagrantno kršenje ustaljene prakse izbora visokog predstavnika u BiH.

S obzirom da je situacija u BiH pod nadzorom Vijeća sigurnosti UN-a u kontekstu Poglavlja VII Povelje UN-a, Ured Visokog predstavnika mora prepustiti pitanje imenovanja novog visokog predstavnika i navedenu izjavu na razmatranje Vijeća sigurnosti UN-a.

Nijedna imenovana osoba bez odobrenja Vijeća sigurnosti UN-a neće imati potreban međunarodno-pravni legitimitet i neće se moći smatrati Visokim predstavnikom u smislu Daytona.

Pozivamo naše partnere da još jednom procjene posljedice svojih nekonsenzusnih i nelegitimnih postupaka koji bi mogli imati destabilizirajući učinak na ionako tešku situaciju u BiH.

Raport

Pogledajte i ove članke

Ostavi komentar

Portal grada Cazina