Rusija i Ukrajina složile plan za kraj rata, ima 15 točaka

UKRAJINA i Rusija postigle su značajan napredak u okvirnom mirovnom planu od 15 točaka, uključujući prekid vatre i rusko povlačenje ako Kijev proglasi neutralnost i prihvati ograničenja svojih oružanih snaga, navodi Financial Times pozivajući se na tri izvora u pregovorima.

Predloženi sporazum, o kojem su ukrajinski i ruski pregovarači prvi put u cijelosti raspravljali u ponedjeljak, uključivao bi odricanje Kijeva od svojih ambicija za pridruživanjem NATO-u i obećanje da neće ugostiti strane vojne baze ili oružje.

Sporazum bi trebao uključivati i vojno-sigurnosna jamstva saveznika poput SAD-a, Velike Britanije i Turske, a Kijev bi smio i dalje zadržati svoju vojsku. Kijev bi morao i osigurati jednakopravnost korištenja ruskog jezika u Ukrajini.

Iako su Moskva i Kijev izjavili da su postigli napredak u uvjetima dogovora, ukrajinski dužnosnici i dalje su skeptični. Mihajlo Podoljak, viši savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, rekao je za Financial Times da bi svaki dogovor uključivao to “da će vojska Rusije napustiti teritorij Ukrajine”.

Index.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.