Connect with us

Sukob u Ukrajini

Ruska majka oplakuje poginulog sina: “Koja ga je budala tamo poslala…” (VIDEO)

Maksim Hajigin poginuo je prije sedam dana u Ukrajini kao ruski vojnik neposredno prije 22. rođendana. Porodica već danima uzalud pokušava doći do njegovog tijela – ruske ga vojne vlasti ne daju “dok sve ne završi da se ne bi dizala panika”.

Hanjigini žive u mjestu Ozerne, u ledenoj provinciji Saratovske oblasti u Rusiji, piše Index.

“Ne možemo se oprostiti, ne možemo ga sahraniti, ne možemo plakati na grobu”, neutješna je Maksimova majka Ljudmila.

“Kako je moj unuk stigao tamo? Ako moram, ići ću u UN, neću umrijeti dok ne saznam koja ga je budala tamo poslala”, ogorčena je baka Natalija.

Dali mu kamion, a nema vozačku dozvolu

Ljudmila i Natalija ne znaju gdje je i kako Maksim poginuo. U školu je išao u komšijski okrug, kući je dolazio svaki vikend, a ponekad je pješačio i po 36 kilometara jer “ovdje nema javnog prijevoza, a asfalt je u takvom stanju da ne možete ići brže od 25 kilometara na sat“. Majka mu radi u poljoprivrednoj zadruzi, a otac svake zime putuje za poslom na sjever.

Maksim je u vojsku otišao 22. oktobra prošle godine. Na ispraćaju se, piše u Novoj gazeti, fotografisao za okružne novine. Služio je u Belgorodskoj oblasti i nije imao primjedbi, tek majka Ljudmila kaže da su mu dali kamion iako nije imao vozačku dozvolu.

Posljednji put ga je čula 23. februara navečer. Rekao joj je da je njegova jedinica dovedena na vježbe dva kilometra od ukrajinske granice te da moraju spavati u vojnim vozilima.

Najavio je i da će im oduzeti telefone te obećao nazvati kad bude mogao. No, kako se nije javio na rođendan 25. februara , majka je nazvala vojnog komesara koji je joj je rekao da joj je sin poginuo u borbama dan ranije.

“Nismo mogli ni zamisliti da će tamo biti poslan kao vojni obveznik. Kome ovo treba, zbog čega je umro?” pita se njegova majka koja plače zbog onoga što je za ruske vlasti “specijalna operacija“, a za nju tragedija.

Sukob u Ukrajini

Kadirov objavio snimak svog sina dok tuče osumnjičenog za spaljivanje Kur'ana: “Prebio ga je i uradio pravu stvar”

Ramzan Kadirov potvrdio je da je njegov 15-godišnji sin Adam pretukao stanovnika Volgograda Nikitu Žuravela, optuženog u slučaju spaljivanja Kur'ana.

Šef Čečenije objavio je na svom Telegram kanalu kratak video na kojem se vidi kako njegov sin udara muškarca.

“Ne volim potcjenjivanje. Uvijek je bolje staviti posljednju tačku – istinito i iskreno. Na internetu se i dalje raspravlja o tome da je Adam Kadirov pretukao spaljivača Časnog Kur'ana Nikitu Žuravela, saučesnika ukrajinskih specijalnih službi. Da li je bilo ili nije? Prebio ga je i uradio pravu stvar”, napisao je Kadirov u komentaru na video.

On je uporedio ljude koji napadaju Sveto pismo sa “ološem koji ne želi da svi u Rusiji žive jedni pored drugih u miru i razumijevanju”.

“Ovakvi provokatori i izdajnici su bolestan tumor na tijelu koji treba kauterizirati”, zaključio je Kadirov i dodao da je ponosan na postupak svog sina.

Video pogledajte na ovom linku.

Nastavi čitati

Sukob u Ukrajini

Kruže glasine da je Ramzan Kadirov mrtav, evo šta kažu iz Kremlja

Iz Kremlja su izvijestili da nemaju informacija o trenutačnom stanju čečenskog lidera Ramzana Kadirova nakon što su se pojavile glasine o njegovoj bolesti na društvenim mrežama. Neki su čak objavili nepotvrđene glasine da je Kadirov navodno preminuo.

Na pitanja novinara i telefonske upite o stanju Ramzana Kadirova, njegovi predstavnici nisu pružili informacije. Prema neslužbenim izvorima, Kadirov se nalazi u moskovskoj bolnici nakon neuspješne transplantacije bubrega.

Glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov, izjavio je: “Nemamo informacija o tome. U svakom slučaju, predsjednička administracija teško može izdati zdravstvene potvrde pa vam nemamo što reći o tome.”

Prošle sedmice, predstavnik ukrajinske tajne službe iznio je tvrdnje da je zdravstveno stanje Ramzana Kadirova “pogoršalo” i da je “ozbiljno”.

Međutim, u nedjelju je sam Kadirov objavio video na svom Telegram kanalu u kojem se smješka i obraća kameri kako bi opovrgnuo širenje glasina o svom zdravstvenom stanju.

Nastavi čitati

Sukob u Ukrajini

Ruski general: Ukrajina je tek početak našeg puta ka apsorbiranju istočne Evrope

U intervjuu s vodećim propagandistom Kremlja Vladimirom Solovjovom, ruski general-pukovnik Andrej Mordvičev indirektno je izjavio da je Ukrajina samo međufaza u pokušaju Rusije da apsorbira Istočnu Europu.

Osim toga, prema njegovim riječima, rat će trajati još dugo, tako da nije potrebno ni na koji način određivati ​​kada će se dogoditi napad na ostale zemlje istočne Evrope.

Mordvičev je to rekao odgovarajući na pitanje Solovjova je li Ukrajina samo posredna karika na putu osvajanja istočne Evrope.

“Naravno, najvjerojatnije”, odgovorio je ruski general u intervjuu koji je prenijela ruska državna televizija Rossiya-1.

“Mislim da ćemo morati potrošiti dosta vremena na to”, rekao je Mordvičev, dodajući da nema smisla postavljati bilo kakav vremenski okvir za potez Rusije.

“Ako govorimo o istočnoj Europi, koju ćemo morati…”, nastavio je ruski general, iako nije dovršio misao, bilo je jasno na šta misli. “Očito će trajati dulje”, dodao je.Nedavno je unaprijeđen

Ruski predsjednik Vladimir Putin unaprijedio je u srijedu trojicu ruskih generala, uključujući i komandanta Središnjeg vojnog okruga, general-pukovnika Andreja Mordvičeva.

Analitičari američkog Instituta za proučavanje rata (ISW) rekli su da se čini da je Putin to učinio kao nagradu za njihovu lojalnost i poslušnost ruskoj komandi, a ne kao nagradu za rezultate na bojnom polju.

Putin je unaprijedio i načelnika Glavne uprave oklopnih postrojbi ruskog ministarstva odbrane Aleksandra Šestakova i komandanta 8. kombinirane armije Južnog vojnog okruga Genadija Alaškina.General pukovnik je opći vojni čin koji se koristi u nekim vojskama kao ekvivalent činu generala u drugim državama. Osim Rusije, ovaj rang koristi i npr. Sjeverna Koreja.

klix

Nastavi čitati

Najčitanije