Connect with us

Sukob u Ukrajini

Ruski pregovarač: Nadam se da ćemo postići dogovor s Ukrajinom oko priznavanja Donbasa i Krima

Glavni član ruske pregovaračke delegacije Vladimir Medinski izjavio je kako očekuje da pregovori između Rusije i Ukrajine urode plodom kako s političke strane, tako i s aspekta uspostavljanja humanitarnih koridora.

U intervjuu za Russia Today, Medinski je komentirao dosadašnje tri runde pregovora te je pojasnio kako su se obje strane dogovorile da ne objavljuju u javnosti detalje sastanaka.Na pitanje da li postoji realna šansa da pregovori urode plodom, Medinski je naglasio kako to ovisi o ukrajinskoj strani.

“Ne bih da komentarišem šta ukrajinska strana govori tokom pregovora i nakon njih. Dogovorili smo se da to ne objavljujemo u javnosti. Prema dosadašnjim izjavama ukrajinskih zvaničnika, dogovor je gotovo pa nemoguć. Ipak, prema mom mišljenju, postoji velika razlika između ‘nemoguće’ i ‘praktično nemoguće’. Nadamo se da ćemo prije ili kasnije pronaći rješenje oko pitanja kao što su priznavanje Donbasa i Krima”, rekao je Medinski.

Kada je riječ o uspostavljanju humanitarnih koridora, član ruske delegacije ističe kako je Ukrajina do sada nekoliko puta prekršila dogovore.

“Obećali smo da ćemo otvoriti humanitarne koridore i to smo učinili. Recimo, jučer smo držali oko 400 velikih autobusa potpuno praznih da bismo ljude izveli iz gradova i odvezli ih gdje god traže. Međutim, svih 400 autobusa stajalo je prazno i niko nije došao. Jedini način da se ovo objasni jeste da vlada Ukrajine ne kontroliše vojsku u okruženim gradovima i udaljenim regijama zemlje”, pojašnjava on.

Na konstataciju da su Ukrajinci nezadovoljni rutama humanitarnih koridora koji uglavnom vode ka Bjelorusiji i Rusiji, Medinski ističe kako su rute potpuno nebitne.

“Kada su u pitanju životi ljudi, žena, djece, tu se ne radi o ‘moralu’ ili ‘nemoralu’. To je pitanje života. Koga briga da li ljudi idu na zapad, istok, zapad ili jug?”, rekao je Medinski.

klix

Sukob u Ukrajini

Kadirov objavio snimak svog sina dok tuče osumnjičenog za spaljivanje Kur'ana: “Prebio ga je i uradio pravu stvar”

Ramzan Kadirov potvrdio je da je njegov 15-godišnji sin Adam pretukao stanovnika Volgograda Nikitu Žuravela, optuženog u slučaju spaljivanja Kur'ana.

Šef Čečenije objavio je na svom Telegram kanalu kratak video na kojem se vidi kako njegov sin udara muškarca.

“Ne volim potcjenjivanje. Uvijek je bolje staviti posljednju tačku – istinito i iskreno. Na internetu se i dalje raspravlja o tome da je Adam Kadirov pretukao spaljivača Časnog Kur'ana Nikitu Žuravela, saučesnika ukrajinskih specijalnih službi. Da li je bilo ili nije? Prebio ga je i uradio pravu stvar”, napisao je Kadirov u komentaru na video.

On je uporedio ljude koji napadaju Sveto pismo sa “ološem koji ne želi da svi u Rusiji žive jedni pored drugih u miru i razumijevanju”.

“Ovakvi provokatori i izdajnici su bolestan tumor na tijelu koji treba kauterizirati”, zaključio je Kadirov i dodao da je ponosan na postupak svog sina.

Video pogledajte na ovom linku.

Nastavi čitati

Sukob u Ukrajini

Kruže glasine da je Ramzan Kadirov mrtav, evo šta kažu iz Kremlja

Iz Kremlja su izvijestili da nemaju informacija o trenutačnom stanju čečenskog lidera Ramzana Kadirova nakon što su se pojavile glasine o njegovoj bolesti na društvenim mrežama. Neki su čak objavili nepotvrđene glasine da je Kadirov navodno preminuo.

Na pitanja novinara i telefonske upite o stanju Ramzana Kadirova, njegovi predstavnici nisu pružili informacije. Prema neslužbenim izvorima, Kadirov se nalazi u moskovskoj bolnici nakon neuspješne transplantacije bubrega.

Glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov, izjavio je: “Nemamo informacija o tome. U svakom slučaju, predsjednička administracija teško može izdati zdravstvene potvrde pa vam nemamo što reći o tome.”

Prošle sedmice, predstavnik ukrajinske tajne službe iznio je tvrdnje da je zdravstveno stanje Ramzana Kadirova “pogoršalo” i da je “ozbiljno”.

Međutim, u nedjelju je sam Kadirov objavio video na svom Telegram kanalu u kojem se smješka i obraća kameri kako bi opovrgnuo širenje glasina o svom zdravstvenom stanju.

Nastavi čitati

Sukob u Ukrajini

Ruski general: Ukrajina je tek početak našeg puta ka apsorbiranju istočne Evrope

U intervjuu s vodećim propagandistom Kremlja Vladimirom Solovjovom, ruski general-pukovnik Andrej Mordvičev indirektno je izjavio da je Ukrajina samo međufaza u pokušaju Rusije da apsorbira Istočnu Europu.

Osim toga, prema njegovim riječima, rat će trajati još dugo, tako da nije potrebno ni na koji način određivati ​​kada će se dogoditi napad na ostale zemlje istočne Evrope.

Mordvičev je to rekao odgovarajući na pitanje Solovjova je li Ukrajina samo posredna karika na putu osvajanja istočne Evrope.

“Naravno, najvjerojatnije”, odgovorio je ruski general u intervjuu koji je prenijela ruska državna televizija Rossiya-1.

“Mislim da ćemo morati potrošiti dosta vremena na to”, rekao je Mordvičev, dodajući da nema smisla postavljati bilo kakav vremenski okvir za potez Rusije.

“Ako govorimo o istočnoj Europi, koju ćemo morati…”, nastavio je ruski general, iako nije dovršio misao, bilo je jasno na šta misli. “Očito će trajati dulje”, dodao je.Nedavno je unaprijeđen

Ruski predsjednik Vladimir Putin unaprijedio je u srijedu trojicu ruskih generala, uključujući i komandanta Središnjeg vojnog okruga, general-pukovnika Andreja Mordvičeva.

Analitičari američkog Instituta za proučavanje rata (ISW) rekli su da se čini da je Putin to učinio kao nagradu za njihovu lojalnost i poslušnost ruskoj komandi, a ne kao nagradu za rezultate na bojnom polju.

Putin je unaprijedio i načelnika Glavne uprave oklopnih postrojbi ruskog ministarstva odbrane Aleksandra Šestakova i komandanta 8. kombinirane armije Južnog vojnog okruga Genadija Alaškina.General pukovnik je opći vojni čin koji se koristi u nekim vojskama kao ekvivalent činu generala u drugim državama. Osim Rusije, ovaj rang koristi i npr. Sjeverna Koreja.

klix

Nastavi čitati

Najčitanije