Connect with us

USK

Sanski Most: Pritoke Sane poribljene potočnom pastrmkom

Članovi Sportsko-ribolovnog društva “Sana” poribili su juče pritoke rijeke Sane sa više od 20.000 komada mlađi potočne pastrmke veličine od 5 do 10 centimetara.

Prema riječima Nirzada Karamujića, sekretara ovog društva, radi se o mlađi koja je nabavljena sredstvima Vlade USK u ribogojilištu Konjic, a ukupna investicija iznosila je 4.000 maraka.

“Ovo je samo jedna u nizu aktivnosti koje provodimo kada se radi o obogaćivanju ribljeg fonda u porječju Sane. U posljednje dvije godine ovo je već deveto poribljavanje koje realizujemo”, istakao je Karamujić.

U ovome društvu kažu kako je situacija po pitanju ribljeg fonda u Sani i njenim pritokama sada mnogo bolja nego ranije, ali da je i dalje potrebna posvećenost svih ribolovaca kako bi stanje bilo još bolje.

“To se posebno odnosi na potočnu pastrmku jer je brojnost ove riblje vrste u posljednjim decenijama značajno smanjena. Tome je doprinio prekomjerni izlov, ali i zagađivanje rijeka, s obzirom na to da je riječ o izuzetno osjetljivoj ribi koja opstaje samo u čistim vodotocima. Sada je situacija mnogo povoljnija i vrijeme je da dobrim gazdovanjem potpuno revitalizujemo riblji fond”, kazao je Karamujić.

Prema njegovim riječima, u proteklom periodu uradili su niz kvalitetnih projekata, a pokrenuli su i nekoliko koji im donose značajnu materijalnu korist, kao što je lov na mladicu.

“Ona se lovi po principu uhvati i pusti, a u posljednje vrijeme imamo sve veće interesovanje ribolovaca iz naše zemlje, ali i inostranstva koji dolaze da love mladicu na Sani”, kaže Karamujić.

NN

BiH

U dva dana izmijenit će se proljeće i zima: Nagli skok temperatura, pa snijeg

U petak umjereno do pretežno oblačno, vjetrovito i iznad prosječno toplo

U Bosni i Hercegovini danas će preovladavati pretežno oblačno vrijeme.

Kiša i lokalni pljuskovi se očekuju u Hercegovini, zapadnim, sjeverozapadnim i djelimično centralnim i jugoistočnim područjima Bosne.

Vjetar slab do umjeren, poslije podne i tokom noći sa jakim udarima, južnog i jugozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka od -1 do 5, na jugu do 10, a dnevna od 8 do 14, na jugu do 16 stepeni.

U Sarajevu će biti pretežno oblačno vrijeme. Povremeno i lokalno je moguća slaba kiša. Jutarnja temperatura zraka oko 1, a dnevna oko 10 stepeni, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Prognoza za naredne dane

petak umjereno do pretežno oblačno, vjetrovito i iznad prosječno toplo. Kiša i lokalni pljuskovi su mogući u Hercegovni, zapadnim i djelimično centralnim i istočnim područjima Bosne. Vjetar umjeren sa jakim udarima južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 9 do 15, na jugu i lokalno sjeveru zemlje do 18, a dnevna od 14 do 18, u Hercegovini i sjevernim područjima Bosne do 21 °C.

subotu oblačno vrijeme. Prije podne lokalno slaba kiša u Hercegovini i na krajnjem sjeverozapadu Bosne. Tokom poslijepodneva i noći nove padavine. U većem dijelu Bosne susnježica ili snijeg, a u Hercegovin kiša. Vjetar umjeren do pojačan sa jakim udarima južni i jugozapadni. Poslije podne vjetar postepeno slabi. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 16, na jugu i sjeveru zemlje do 18, a dnevna 13 do 20 °C.

nedjelju oblačno vrijeme sa snjegom u Bosni i kišom u Hercegovini. Vjetar slab do umjeren u Bosni sjeverni i sjeveroistočni, a u Hercegovini jugoistočni. Krajem dana vjetar mijenja smjer na sjeverozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 0 do 4, na jugu od 6 do 12, a dnevna -2 do 4, na jugu od 8 do 12 °C.

Nastavi čitati

Smrtovnice

Poznat termin dženaze Neziru Redžiću koji je smrtno stradao u teškoj saobraćajnoj nesreći kod Velike Kladuše!

Nezir Redžić je poginuo u teškoj saobraćajnoj nesreći u naselju Vejinac, općina Velika Kladuša

Nastavi čitati

USK

Tuga u Velikoj Kladuši: 20-godišnji Nezir Redžić poginuo u saobraćajnoj nesreći

U teškoj saobraćajnoj nesreći koja se desila sinoć u kladuškom naslju Vejinac smrtno je stradao dvadesetogodišnji Nezir Redžić.

Kako je  izjavio Ale Šiljdedić, portparol MUP-a Unsko – sanskog kantona nesreća se desila na lokalnom putu u naselju Vejinac, a u nesreći su učestvovali putničko motorno vozilo marke Passat kojim je upravljao dvadesetrogodišnjak iz Velike Kladuše i moped marke Tomos, a kojim je upravljao dvadesetogodišnjak iz naselja Golubovići.

Od zadobivenih povreda vozač mopeda je preminuo na mjestu saobraćajne nesreće.

Nastavi čitati

Najčitanije