SATIRA: Učenici se osjećaju sigurnije u staroj zgradi

Piše: Arslan Arnautović

Prije neki dan, tačnije u utorak, došlo je do prisilnog zatvaranja nove zgrade JU “II srednja škola” Cazin. Ta nova zgrada je građena u periodu od 2012. godine, a službeno otvorena za rad krajem 2015. godine. Danas, ona je zatvorena. Ministarstvo nauke, kulture i obrazovanja USK je donijelo odluku da se nastava u novoj zgradi više ne može odvijati. Iz priče sa pojedincima koji su upućeniji, saznajemo kako je nova zgrada van funkcije zbog tehničkih nedostataka, preciznije, preuskih vrata i prozora.

Ništa od toga nije potvrđeno, tačne informacije se ne mogu 100% utvrditi, ali ono što je sigurno je da je riječ o sigurnosnom problemu te nove zgrade. Zato su se iz menadžmenta JU “II srednja škola” Cazin odlučili na potez da učenike prebace u drugu, mnogo sigurniju zgradu. Riječ je o staroj zgradi navedene škole, koja je duplo, ako ne i troduplo sigurnija.

U staroj zgradi nema prozora. Sigurnije je, ne mogu djeca ispasti kroz njih. A i svi su na prvom spratu, tako da mogu bez straha provoditi školske sate, ne plašeći se iznenadnog ispadanja kroz preširoke prozore, koji navodno zadovoljavaju standarde.

(Ne možeš ispasti kroz prozor ako prozor ne postoji)

Dobra je stvar i što nema adekvatnih pločica kao u novoj zgradi. Uzmite u obzir da, kada se pločice prebrišu i “izdžogiraju”, one budu jako klizave i postaju prijetnja za svakog sa ravnim đonom. Dobro je što je umjesto tih pločica na podovima beton, jer beton ne morate prati, samo ga polijete vodom i on produži svoj vijek trajanja. Betonu treba vode, jer ako je konstantno na suncu, on puca, i eto kakve-takve praktične nastave za građevinske tehničare!

Treba dodati da je velika šteta što u Drugoj srednjoj ne postoji smjer elektroinstalater, jer bi imali sjajnu praksu i pune ruke posla oko radova na živoj struji i žicama koje vire iz zidova. Možda smo mogli uvesti i smjer vodoinstalater, jer svakako u pojedinim razredima vire šahtovi ispod kojih se nalazi kanalizacija.

(Nadajmo se premještanju elektroinstalaterske struke iz Prve u Drugu srednju)

(A ovo je šaht)

Nebitno što se pojedini razredi uopće ne mogu zaključati (nemaju brave, zamislite), jer ionako učenici izbjegavaju da ostavljaju stvari po stolovima u školi, jer će se isprljati. Stavljanje lakta na stol u toj zgradi je ekvivalentno stavljanju porezane ruke u rijeku Ganges. Sreća pa ide zimska sezona, nećemo ionako morati kratko više oblačiti.

Kažu da je u novoj zgradi problem širina vrata, navodno su preuska. U slučaju požara, terorističkog napada ili bombe, ne bi bila moguća brza evakuacija. U staroj zgradi nemamo problema sa tim. Naprotiv, iznutra se vrata i ne mogu otvoriti kada se zatvore, te bi u tom slučaju djeca izgorjela ili poginula.

(Sigurnost naprosto zrači iz ovih vrata)

Možda je i to bolje nego pohađati redovnu nastavu u 21. vijeku u ovakvim uvjetima. Na kraju krajeva, učenici niti upiru prstom u nekoga niti im je bitno ko će problem riješiti, samo je bitno da se što prije riješi i da se vrate u novu zgradu.

Komentariši

%d bloggers like this: