Savićević: Ne branim Rusiju ni Putina, ali Jugoslavija je isto doživjela 1992. godine

Proslavljeni nogometaš i aktuelni predsjednik Nogometnog saveza Crne Gore Dejan Savićević kaže da ne podržava sankcije ruskim sportašima uslijed invazije ove države na Ukrajinu, a današnje vrijeme uporedio je s dešavanjima iz 1992. godine u bivšoj državi Jugoslaviji.

On smatra kako u ovoj situaciji najviše trpe ruski sportisti koji ništa nisu krivi, a prisjetio se i sanckije za nogometnu reprezentaciju Jugoslavije kojoj je 1992. godine oduzeto pravo na učešće na Evropskom prvenstvu.

Tada je umjesto Jugoslavije na šampionat otišla Danska, a kasnije su upravo Danci postali prvaci Starog kontinenta.

“Sportisti nisu krivi. Jugoslavija je isto doživela 1992. godine”, rekao je Savićević za medije u Italiji.

Dodao je da ne brani Rusiju i odluku Vladimira Putina da vojno napadne Ukrajinu.

“Ne branim Putina, ali sam na svojoj koži doživio isključenje zbog političkog izbora. Igranje utakmica je uvijek poruka mira. Ruski nogometaši nemaju veze sa Putinovom odlukom, kao što nismo ni mi sa ratom u Jugoslaviji prije 30 godina. Vidim obnavljanje iste situacije koju su postepeno od 1992. godine doživljavali mladi ljudi koje ste dobro poznavali u Italiji: Mihajlović, Jugović, Mirković, Kovačević, Mijatović, Savo Milošević. Pored mene. Kao nogometaš izgubio sam tri velika takmičenja, Evropsko 1992. i 1996. godine, kao i Svjetsko prvenstvo 1994. Bez razloga osim zbog politike, koja nema veze sa sportom”, poručio je Savićević.

Savićević je ponikao u podgoričkoj Budućnosti, a zatim je 1988. godine prešao u Crvenu zvezdu, iz koje je 1992. godine otišao u Milan. Potom se kratko vratio u Zvezdu 1999. godine, a karijeru je završio u bečkom Rapidu 2001. godine.

klix

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.