Schmidt poručio Izetbegoviću: ‘Neka nađe način da zadrži mlade, umjesto da ih mijenjaju roboti’

Iz OHR-a su poslali saopćenje u visokog predstavnika Christiana Schmidta u kojem ponovo osuđuje ratnohuškačke izjave Bakira Izetbegovića kao i odgovor Milorad Dodika na to.

“Ratnohuškačke i zapaljive izjave, poput ove izjave gospodina Izetbegovića, opasne su i vraćaju na tragični sukob iz 1990-ih. One šire strah među svim građanima, povećavaju tenzije, te ni na koji način ne doprinose unapređenju saradnje, stabilnosti i pomirenja u BiH. Gospodin Izetbegović, zajedno sa ostalim političkim liderima, treba raditi na pronalaženju načina da najmlađe i najperspektivnije građane ove zemlje zadrži u BiH, umjesto da zagovara robote koji će ih zamijeniti“, rekao je visoki predstavnik.

„U prošlosti smo imali priliku čuti daleko razumnije izjave, njima se treba vratiti!“

Visoki predstavnik je naglasio da neodgovorna retorika mora stati, te je pozvao sve političke lidere i zvaničnike da svoje napore radije usmjere na zajednički cilj, a to je da BiH bude ugodan dom svim njenim građanima:

„Ovaj začarani krug akcije i reakcije – koji ilustrira i činjenica da je nakon izjave gospodina Izetbegovića promptno uslijedila još jedna neodgovorna izjava člana Predsjedništva BiH i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika – mora prestati! Ima puno važnijeg posla koji treba završiti.“

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.