Connect with us

Svijet / Zanimljivosti

Scholz najavio 100 milijardi eura za njemačku vojsku i poručio: Svijet više neće biti isti

Kancelar Njemačke Olaf Scholz je u današnjem obraćanju parlamentarcima izjavio da svijet više neće biti isti te je najavio da će u njemačku vojsku biti uloženo 100 milijardi eura. Ruskim avioprijevoznicima su od danas uskraćeni letovi i u Njemačkoj.

Ovo je poručio na posebnoj sjednici Bundestaga govoreći o napadu Rusije na Ukrajinu. Ocijenio je da ruski predsjednik Vladimir Putin pokušava vratiti Evropu u 19. stoljeće kada su velike sile, kako je naveo, mijenjale granice po svojoj volji.

Prema njegovim riječima, ruski narod nije kriv za rat, već je ovo Putinov rat.

“Napadom na Ukrajinu ne želi samo jednu državu zbrisati sa mape, nego uništava evropski sigurnosni okvir i suprotstavlja se međunarodnoj zajednici. Invazijom na Ukrajinu nalazimo se u nekom novom vremenu. Ukrajinci se bore za osnovne vrijednosti, koje dijele s nama”, kazao je kancelar Scholz.

Stava je da bez Rusije neće postojati dugoročna sigurnost Evrope. Najavio je da će za specijalni fond Ministarstva odbrane Njemačke biti ove godine biti izdvojeno 100 milijardi eura, čime će se izdvajanja za odbranu povećati iznad dva posto BDP-a.

Ministar saobraćaja Njemačke Volker Wissing je potvrdio da će i u Njemačkoj od danas biti zabranjeni letovi ruskih aviokompanija te da će zabrana biti na snazi sljedeća tri mjeseca. Sjednici Bundestaga je prisustvovao i ukrajinski ambasador u Njemačkoj Andrej Jaroslavovič Melnik.

klix

Svijet / Zanimljivosti

Ministar odbrane Srbije: Ako bi Vučić naredio, mi bismo ušli na teritoriju Kosova

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je na konferenciji za medije da ukoliko bi Vojska Srbije dobila naredbu od predsjednika Srbije, kao vrhovnog komandatna, da uđu na teritoriju Kosova, “kao dio Republike Srbije”, “Vojska Srbije će takav zadatak izvršiti, efikasno, profesionalno i uspješno”.

Genereral Mojsilović i ja danas ćemo se baviti samo činjenicama – rekao je Vučević naglašavajući da je saradnja sa Kforom dobra.

Svih ovih godina trupe Kfora nikada nisu prešle na teritoriju uže Srbije, niti je to Vojska Srbije učinila bez dozvole Kfora. Vojska Srbije nikada nije prekršila nijedan sporazum i ovo nisu tehničke već suštinske informacije.

“ Vodi se sistematska kampanja protiv Vojske Srbije, protiv njenog razmještanja na teritoriji Srbije. Ukoliko Vojska Srbije dobije takvu naredbu od predsjednika Srbije kao vrhovnog komandanta da uđu na teritoriju Kosmeta, Vojska Srbije će takav zadatak i izvršiti“, istakao je Vučević i dodao da bi takav eventualni zadatak bio profesionalno izvršen i svakako unaprijed najavljen Kforu jer – „mi ništa ne radimo iza leđa“.

Mojsilović je rekao da ga čudi „zabrinutost“ iz Prištine kada nije bilo nikakvog povećanja formalnog povećanja borbene gotovosti. Dodao je da nije bilo nikakvog obučavanja nikakvih terorističkih snaga niti ikakvog upada na teritoriju Kosova.

Načelnik Generalštaba vojske Srbije Milan Mojsilović izjavio je da nije bilo povećanja borbene gotovosti Vojske Srbije već samo pojačanih aktivnosti u kopnenoj zoni bezbjednosti. Dodao je da u Kopnenoj zoni ima 4.500 angažovanih pripadnika Vosjke Srbije. On je demantovao da je Milan Radoičić bio na obuci na Pasuljanskim livadama, što su ranije izjavili kosovski zvaničnici.

Milan Mojsilović

„Želim da vas obavijestim da, u skladu sa naređenjima vrhovnog komandatna, nije bilo podizanja pune borbene gotovosti, već isključivo pojačano prisustvo i angažovanja jedinica u kopnenoj zoni bezbjednosti i u zahvatu administrativne linije. Nakon izbijanja bezbjednosne krize, Vojska Srbije je podigla prisustvo u kopnenoj zoni bezbjednosti. Već 25. septembra je 8.350 bila brojna veličina angažovanih pripadnika, ne samo za obezbjeđenje administrativne linije u kopnenoj zoni bezbjednosti, već i u sastavima jedinica koje lociraju i razmješteni su blizu administrativne linije. Iz vojničkog ugla smatram da su svi komentari na brojnu veličinu Vojske Srbije totalno nepotrebni“, rekao je Mojsilović, piše N1.

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Objavljen snimak: Ovo je trenutak kada je počeo teroristički napad na Kosovu

Kosovska policija je na svom zvaničnom Facebook nalogu objavila snimke za koje tvrdi da prikazuju početak terorističkog napada na području Banjice.

“Snimak pripada datumu 02.09.2023, na Kopaoniku kod zemljišta u vlasništvu Milana Radoičića.

 

Ove slike predstavljaju testiranje odjeće koja je protiv termo kamera.

Drugi snimci pokazuju završne vježbe terorističke grupe na poligonu Vojske Srbije poznatom kao Pasuljanske livade”, stoji u objavi kosovske policije

 

Podsjetimo, u napadu koji se desio 24. septembra, ubijen je jedan kosovski policajac i najmanje tri napadača.

Nakon toga, objavili su snimak za koji tvrde da predstavlja početak terorističkog napada na Kosovu. Snimak možete pogledati u nastavku.

Radiosarajevo.ba

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

(VIDEO) Granična policija uhvatila krijumčare kod Maljevca: “Trebao sam zaradit 1500 eura ako ih prevezem do Karlovca”!

Policijski službenici Ravnateljstva policije, PGP Cetingrad i Interventne jedinice policije PU karlovačke su na području nadležnosti Policijske uprave karlovačke proteklih dana su uhvatili više krijumčara koji su prevozili strane državljane koji su na nezakonit način prešli državnu granicu Republike Hrvatske.

Večeras je počela nova sezona rubrike “Poziv” reportera Dnevnika Nove TV Domagoja Mikića, a on nam donosi snimke sa terena iz policijskih akcija u suzbijanju krijumčara.

U toj rubrici reporteri su bili na trenu sa Graničnom policijom koja je radila na suzbijanju krijumčara migranata od Maljevca prema Karlovcu.

24 sata na dan policija je u akciji. Nikad ne znaju što i tko ih čeka s druge strane, piše GPM.

Upravo na relaciji Maljevac – Vojnić policija je zaustavila dva krijumčara koji su imali puna vozila migranata. Reporter je dobio izjavu od njih u kojoj jedan od krijumčara navodi da je trebao zaradit 1500 eura ako ih prebaci do Karlovca, a cijelu izjavu možete pogledati u videu u nastavku.

Donosimo vam ekskluzivne snimke potjere za krijumčarima u policijskoj akciji kodnog naziva “Koridor“…

Nastavi čitati

Najčitanije