– Činjenica je kako je Skupština USK suspendovana, zatim da nemamo priliku razmatrati stanje u javnim preduzećima i ustanovama kojima je osnivač kanton, te da već godinama ne možemo vidjeti izvještaj o izvršenju Budžeta. Odgovor zašto je to tako je vrlo jednostavan, upravo zbog straha vladajućeg Narodnog evropskog saveza (NES-a) od gubitka vlasti i moći. Sve to je samo potvrda onog što smo ranije govorili, a to je da je Budžet bio samo resurs i mamac za ostanak na vlasti. Prilikom dugotrajnog i kompleksnog procesa njegovog usvajanja pozivano je na zaštitu budžetskih korisnika, kao i obećano rješavanje svih problema. Čini mi se da ništa od toga nije ostvareno i urađeno – izjavio je Musić.

Zastupnik Hadis Jusić odgovorio je i na pitanje o opravdanosti izuzetno visokih naknada i primanja skupštinskih zastupnika, pogotovo kada se uzme u obzir tek dvadesetak održanih sjednica u tri i po godine. Inače, prosjek pojedinačnih mjesečnih primanja skupštinskih zastupnika u ovom kantonu nadmašuju cifru od 2.000 KM

– Slažem se da je to najveći šamar građanima. Istina je da mi primamo te dosta ranije utvrđene naknade ili plate, za nerad. Mogu slobodno reći da mi je iskreno žao što sam dio ovog skupštinskog saziva, koji je vjerovatno najneproduktivniji i najnekompetentniji ikada. Međutim, tu moram istaći da nije opozicija kriva za nesazivanje i neodržavanje sjednica, jer podsjećam vas, Stranka demokratske akcije od prvog dana ne podržava ovaj saziv vlade i djeluje kao skupštinska opozicija. Prava adresa za ovo pitanje je predsjedavajući Skupštine – kazao je zastupnik Jusić.

Zastupnik Asmir Ćufurović naročito je kritikovao trenutno stanje u oblasti obrazovanja, kazavši kako je nedopustivo da učenici nekoliko osnovnih i srednjih škola u kantonu pohađaju nastavu online, samo iz razloga što kantonalno ministarstvo obrazovanja nije na vrijeme osiguralo energente za zagrijavanje školskih učionica. Prema njegovim riječima, to je još jedan pokazatelj neuspjeha najavljene reforme, ali i svih slabosti sistema centralizacije javnih nabavki.