USK

Selmo Cikotić: Nemamo mađioničarski štapić za rješavanje migrantske krize u USK

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Selmo Cikotić rekao je nakon dvodnevne posjete Unsko-sanskom kantonu da će jedan od prioriteta, kako bi se kontrolisao i smanjio ulazak migranata u BiH iz pravca Srbije i Crne Gore, biti pojačana kontrola istočne granice.

Cikotić, koji je juče boravio na području Bihaća, a danas na području Velike Kladuše, gdje je o eskalaciji migrantske krize razgovarao sa kantonalnim i lokalnim zvaničnicima, te obišao kamp u selu Lipa i kamp Miral, istakao je da mu je nakon ove posjete jasnija situacija na području Unsko-sanskog kantona.

– Dogovorili smo određene mehanizme i konkretniju i efikasniju saradnju lokalnih i kantonalnih vlasti sa institucijama BiH kako bi građani osjetili veći stepen bezbjednosti – rekao je Cikotić.

On je napomenuo da je cilj da se u budućnosti migrantskom krizom upravlja sa nivoa BiH i da se tako rasterete kantonalne vlasti, te istakao da nema mađioničarski štapić i da će se rezultati budućih aktivnosti na prevenciji migrantske krize osjetiti za izvjesno vrijeme.

On je dodao da će se periodično vršiti ažuriranje ovog plana kako bi se pratio intenzitet i stepen realizovanih aktivnosti.

“Imamo obećanje EU da će podržati opremanje i obuku institucija BiH koje su zadužene za kontrolu granice, tako da očekujemo pomoć sa te strane. Međutim, smatram da i mi sami imamo još mnogo kapaciteta koje možemo iskoristiti”, kaže Cikotić.

avaz

Tagovi

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Close