Sjednica Vlade USK: Policijska stanica u Bosanskom Petrovcu – Utrošak sredstava od vodnih naknada – Boračke naknade

0 Komentar

U Bihaću je danas održana sjednica Vlade Unsko-sanskog kantona. Dnevni red je bio opširan, a u fokusu su najviše bile tačke vezane za Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo polojprivredem vodoprivrede i šumarstva, kao i Ministarstva za pitanja boraca i ratnih-vojnih invalida.

Nova policija stanica u Bosanskom Petrovcu – U planovima i Velika Kladuša

Mi smo u svojim programskim aktivnostima Ministarstva unutrašnjih poslova najavili da ćemo raditi na poboljšanju radnih uslova policijskih službenika i odsjeka za administraciju. Na temelju toga mi smo završili sve kada je u pitanju policijska stanica u Bužimu, tu radovi kreću iduće sedmice. Ono što je u našim programskim aktivnostima jeste rješavanje stanice i odsjeka za administraciju u Bosanskom Petrovcu. Tu smo zajedno sa Općinom Bosanski Petrovac proglasili javni interes 4. marta i nakon što je protekao rok za žalbu, danas smo uputili informaciju na Vladu te smo zadužili Kantonalno pravobranilaštvo da se pokušaju sa vlasnikom parcele sporazumno dogovoriti oko nekretnine.  Ako ne bude moglo, onda ćemo podnijeti prijedlog za eksproprijaciju zemljišta i na taj način to riješiti.

Radi se o građevinskom zemljištu, veličine oko 1230m2 a koje se nalazi preko puta zgrade Općine Bosanski Petrovac. Procjena vrijednost tog zemljišta je oko 43 000 KM i nakon što tu proceduru završimo, idemo sa projektnom dokumentacijom i već iduće godine očekujemo da ćemo imati uplanirana sredstva za izgradnju tog objekta. Ista takva procedura će biti na nekoj od narednih sjednica, kada je u pitanju Velika Kladuša, rekao je ministar unutrašnjih poslova USK-a Nermin Kljajić za USKinfo.ba.

Imamo planiranih 50 000 KM za projektnu dokumentaciju. Procjena je da će u novom objektu biti potrebno oko 400m2 korisnog prostora što za policijske službenike što za odsjek za administraciju. Radi se o iznosu od nekih pola miliona KM, dodao je Kljajić.

Utrošak sredstava od vodnih naknada

Mi smo danas na sjednici imali tri tačke koje su vezane za Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Jedna od tačaka je Odluka o utrošku sredstava od vodnih naknada.

Kako je Skupština Kantona usvojila Budžet za ovu godinu, mi smo na jednoj od prethodnih sjednica Vlade usvojili Odluku o utrošku sredstava za poticaje u poljoprivredi u iznosu od 4 miliona i 900 hiljada KM. Danas imamo ove dvije odluke. Jedna je Odluka o utrošku sredstava od vodnih naknada u iznosu od negdje oko 706 hiljada KM. To su namjenska sredstva i preko opština će se realizovati na nižim nivoima. Projekti već postoje, dostavile su ih opštine i na osnovu tih projekata smo rasporedili sredstva. Realizacija kreće u iznosu od 50% po početku radova, a 50% po njihovom završetku.

Kada su u pitanju druge tačke, radi se o utrošku sredstava za štete u lovstvu. U prošloj godini smo imali jednu štetu u iznosu od 2000 KM i druga Odluka o utrošku sredstava, isto štete u lovstvu, iznos 7 hiljada KM, rekao je za USKinfo.ba ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Sulejman Kulenović.

Naknade demobilisanim borcima

Dvije tačke na sjednici u vezi Ministarstva za pitanja boraca i ratnih-vojnih invalida. Radi se o Prijedlogu odluke o programu utroška za obračun i isplatu novčanih naknada demobilisanim borcima za period januar-juni 2021. godine i Odluci o utvrđivanju koeficijenata za iste. Mi očekujemo da bi isplata bila za otprilike trideset dana, rekao je za USKinfo.ba ministar za pitanja boraca i ratnih-vojnih invalida Samir Jašaragić.

Većina zahtjeva je ocijenjena pozitivno. Neki predmeti su odbijeni iz razloga što nije podnocilac zahtjeva nije proveo dvanaest mjeseci na bioru. Čim se taj uslov ispuni, njihov zahtjev ide u proceduru, dodao je ministar Jašaragić.

Izvor: USKinfo.ba

 

Pogledajte i ove članke

Ostavi komentar

Portal grada Cazina