Slatko – slano: Hrana za kojom čeznete otkriva šta organizmu zapravo treba

Možda niste znali, ali hrana za kojom čeznete otkriva nešto o zdravlju.

Australski nutricionist ističe koliko je važno obraćati pažnju na naš apetiti i hranu za kojom žudimo jer može otkriti i određene nedostatke u organizmu.

Lee Holmes, nutricionist, ističe kako je čežnja za određenom hranom često pokazatelj manjka određenih minerala u tijelu, što kroz vrijeme može dovesti do zdravstvenih problema, a kada je u pitanju prehrana često se borimo s povećanim apetitom i željom za određenom hranom.

Ako vam se u posljednje vrijeme jako jedu čokolada, orašasti plodovi ili grah, može značiti da organizmu nedostaje magnezija, koji se može pronaći u sjemenkama bundeve, chia sjemenkama, kikirikiju, sojinom mlijeku i špinatu.

Lee smatra kako je normalno da u takvim trenucima obroku dodamo tu čokoladu ili orašaste plodove, kako bismo zaustavili čežnju.

Dodaje i kako manjak cinka, kroma, željeza, kalcija i magnezija, također mogu voditi do čežnje za slatkim namirnicama.

 

Ako vam sline cure na spomen lizaljke, zaslađenih napitaka i namirnica punih šećera, moguće je da vam nedostaje kroma, triptofana, fosfora, a prema riječima stručnjaka, sve je to potrebno za energiju, obnovu stanica i zdrav metabolizam. Ako pak čeznete za slanim grickalicama, to bi mogao biti znak disbalansa elektrolita, što se može javiti nakon vježbanja i dehidracije. Manjak cinka i željeza mogu također biti uzrok želje za slanim, kažu apotekari.

Možda je malo čudno čeznuti za gaziranom vodom, ali i to se može dogoditi te značiti da je došlo do manjka kalcija u organizmu. Umjesto da se prepustite želji, nadomjestite nedostatak tako da pijete mlijeko ili jedete šljive, brokule i kelj u svakom obroku. Namirnice koje su bogate kalcijem su i jogurt, zeleno lisnato poveće, sardine i većina sireva.

Ako je u tijelu premalo željeza vjerovatno ćete imati jaku želju za crvenim mesom, a ako u prehranu uključujete malo proteina, i to bi moglo biti odgovorno za želju za hranom.

Zanimljivo, ali ako imate jaku želju za ledom, može se raditi o manjku željeza u organizmu.

(Ordinacija.vecernji.hr)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.