Svijet / Zanimljivosti

Slovenija objavila plan za otvaranje

Slovenska vlada odredila je u četvrtak kriterije prema kojima će se postupno “otvarati” pojedine djelatnosti nakon najstrožih mjera uvedenih prije pet sedmica, koje još nisu dale željeni rezultat.

Riječ je o svojevrsnom “semaforu” koji ublažavanje mjera vezuje uz prosječni broj dnevnih zaraza u zadnjoj sedmici te uz broj oboljelih od Covida-19.

Prema semaforu koji razvoj drugog vala epidemije dijeli na “faze”, do prvog popuštanja mjera može doći u tzv. crvenoj fazi, kad sedmični prosjek dnevno potvrđenih zaraza koronavirusom padne ispod 1350, a broj hospitaliziranih bolesnika na manje od 1200.

U toj će se fazi, prema planu vlade koji je na twitteru objavio premijer Janez Janša, moći ponovo otvoriti muzeji, knjižnice, galerije, frizerski i kozmetički saloni, te manikura i pedikura, a u ograničenom opsegu dijelom će se otvoriti i javni promet.

Trenutna situacija u Sloveniji je da je tjedni prosjek zaraza u jednom danu 1461 novozaraženi, a u bolnicama je 1289 oboljelih, naveo je Janša, dodavši da je Slovenija trenutno u tzv. “crnoj” fazi i još daleko od zelene, u kojoj će doći do potpunog popuštanja mjera i restrikcija.

Kako javljaju slovenski mediji, zadnjih je dana u vladi i među epidemiolozima bilo malo konsenzusa oko mogućeg popuštanja, jer se najavljivalo da će idući tjedan ponovo biti otvorene škole i završeno s nastavom on-line, no sada je jasno da do toga neće doći, prenose slovenski mediji. No, kako navode, nije jasno što će biti s mogućim otvaranjem skijaških centara, o čemu se isto raspravlja, a što je također vrlo upitno.

Potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek izjavio je u srijedu da je očito kako dosadašnje mjere ne djeluju, odnosno da nisu dale rezultat koji se očekivao i da je potrebna “nova strategija” za uspostavljanje kontrole nad virusom.

S druge strane, mnogo je nezadovoljstva na strani oporbenih stranaka koje vladi otvoreno poručuju da slabo upravlja epidemijom i da se nije pripremila na osnovi iskustva iz proljetnog vala, a u četvrtak su zatražili da vlada nakon više od mjesec dana ipak otvori neke djelatnosti koje su sada potpuno zatvorene.

 

HINA

Tagovi

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close