Slučaj koji je oduševio Krajinu: Mlada Cazinjanka Lamija postala hafiza!

Memorisati po stranicu Kur’ana dnevno mogu samo mlađe osobe, a Cazinjanka je imala i pomoć ukućana

Islamska titula hafiz u prijevodu znači čuvar i odnosi se na onoga koji u memoriji čuva cijeli Kur’an. Kao takva, titula se mnogo rjeđe daje ženama, ali u BiH se i to dešava. Jedan takav slučaj oduševio je Krajinu. Naime, u džamiji džemata Novi Grad u Cazinu održana je hafiska dova učenici cazinske medrese Lamiji Šahinović, a svečanosti su prisustvovali i zamjenik reisu-l-uleme prof. dr. Enes Ljevaković, kao i muftija bihaćki hafiz Mehmed ef. Kudić, te predsjednik Mešihata IZ-a u Sloveniji, muftija ljubljanski mr. Nevzet ef. Porić.

KUĆNI ODGOJ

– Čestitam hafizi Lamiji, njenom muhafizu (učitelju hifza) koji je njen babo doktor Rifet i cijeloj ovoj učenoj porodici koja nam je dala mnogo hafiza. Ovaj uspjeh je rezultat predanog rada, kvalitetnog odgoja i usmjerenja koje su roditelji dali svome djetetu, kazao je glavni imam IZ-a Cazin Said efendija Mujakić.

Lamija je tako krenula stopama svoga oca, hafiza i islamskog učenjaka doktora Rifeta Šahinovića, uglednog cazinskog džematlije. Mnogi mještani u Cazinu isto tako pamte i dan kada je Lamija došla na svijet, pamte njeno djetinjstvo i njen put kroz osnovnu školu, a sad i kroz medresu.

Imami iz cijele Krajine došli su prisustvovati ovoj svečanosti u Cazinu

Lamija je hifz položila u Sarajevu, prošle sedmice i tim je povodom bilo svečano u Cazinu, a već proteklog petka imami širom Krajine su sa mimbera tokom džume pričali o ovom događaju.

Jer Krajina je, po njihovim predajama, prije rata imala samo jednog hafiza, dok ih danas sa Lamijom ima 50. Također, cijela BiH prije rata imala je toliko hafiza koliko ih je danas samo u Krajini, a već danas taj broj je oko 900.

ZADIVLJUJUĆI USPJEH

Cijeli Kur’an ima 114 sura od kojih najduža ima 286 ajeta, ukupno 604 stranice. Moderni arapski jezik je oko tri puta manji i lakši od kur’anskog arapskog koji se smatra starim književnim jezikom, nešto slično kao što je Shakespeare za engleski. Nekoliko dana je potrebno da se jednom prouči, a najbržim učenjem i bez ijedne pauze Kur’an je moguće izrecitirati za nešto više od 20 sati.

Sve to memorisati, znati napamet, zadivljujući je uspjeh, a Lamija je najbolji dokaz da to nije podvig kojim se diče samo muškarci.

FAHRUDIN BENDER

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *