Spavanje na boku je najzdravije? Na jedan organ djeluje loše, tvrde stručnjaci

POSTOJI bezbroj članaka i videozapisa koji prikazuju upute za njegu kože, savjete protiv bora i proizvode koji pomažu u suzbijanju znakova starenja. No, postoji jedno upozorenje za koje mnogi od nas nisu čuli, a to je da spavanje na boku ili trbuhu može uzrokovati “bore spavanja” na licu i prsima.

Prema dermatologinji dr. Farah Moustafi, stalno spavanje na boku ili trbuhu znači da nam je lice pritisnuto uz jastuk. Ovaj pritisak na našu kožu može uzrokovati stvaranje bora.

Što su bore spavanja?

Iako svi znamo za linije koje se formiraju na našem čelu u skladu s izrazima lica koje izmjenjujemo u tijeku dana, te linije se razlikuju od bora koje nastaju spavanjem. Linije uzrokovane spavanjem na boku ili trbuhu obično se pojavljuju kao okomite bore, dok horizontalne linije nastaju kada osoba čini pokrete lica poput podizanja ili nabiranja obrva.

Kako starimo, linije spavanja, slično kao i linije ekspresije lica, počinju dobivati trajni oblik i više ne nestaju nakon nekoliko sati.

Vjerojatno se radi o gubitku kolagena tijekom vremena

“Mislim da ćete definitivno imati neke koristi od spavanja na leđima kako biste izbjegli velike sile kompresije na licu, koje stvaraju bore tijekom vremena”, rekla je Moustafi za Reviewed.com.

Iako je spavanje na leđima možda bolje za sprječavanje nastanka bora spavanja, Moustafi je također rekla da nije najbolja ideja forsirati ovaj položaj ako niste navikli tako spavati. Ako vam je teško spavati na leđima, vjerojatno ćete se loše naspavati, što opet neće biti dobro za vašu kožu.

Index.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.