Svijet / Zanimljivosti

Srbija: Dekan zaposlio djecu kolega kao asistente, ministarstvo zatražilo smjenu

Smjenu su zatražili nakon što je Agencija za borbu protiv korupcije Srbije utvrdila da je zaposlio sina i ćerku svojih kolega, piše “Blic”.

Kako se navodi, sjednica Vijeća fakulteta na kojoj je trebalo da bude razmatran ovaj zahtjev odložena je do daljeg, tako da je Mitković i dalje na funkciji dekana.

Predsjednik Vijeća Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu Miomir Vasov rekao je da će na sljedećoj sjednici biti donijete odluka o ovom zahtjevu.

“Ta sjednica bit će zakazana u narednim danima. Zahtjev ministarstva bit će sagledan i odluka Vijeća će biti dostavljena odgovarajućoj službi Ministarstva u zahtijevanom roku. O tome da li će Mitković biti smjenjen u skladu sa zakonom, odlučit će Vijeće ili Ministarstvo”, rekao je Vasov.

Prema pisanju lista, Agencija je tražila smjenu Petra Mitkovića, jer je zaposlio kćerku prodekana, te sina člana Vijeća fakulteta za asistenta, dok je u isto vrijeme prodekan Fakulteta potpisao ugovor o radu sa dekanovim sinom.

Optužbe o nepotizmu izneo je u javnost i Petar Pejić još 2016. godine, kada je konkurisao za mjesto asistenta.

On je naveo da je bio bolji kandidat od kćerke prodekana i supruge profesora, koje su dobile posao, a nakon toga je Upravni sud poništio konkurs.

U Ministarstvu prosvjete potvrdili su za “Blic” da je upućen zahtjev za smjenu Mitkovića, jer funkciju dekana “ne može obavljati neko ko ima preporuku za razrješenje od Agencije za borbu protiv korupcije”.

Izvor: klix

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button