Šta će sud: U USK ministar Hopovac osuđenog savjetnika vratio na radno mjesto

Nakon pravosnažne presude i nove akcije SIPA i Tužilaštva USK-a, osuđeni savjetnik za saobraćaj je na radnom mjestu

Nakon prošlomjesečne akcije SIPA u Ministarstvu obrazovanja USK-a, izuzeta je dokumentacija koja se odnosi na aferu Vozač, a Tužilaštvo USK-a još nije poduzelo sljedeće korake.

Podsjećamo, ministar obrazovanja USK-a Almin Hopovac vratio je na radno mjesto savjetnika za saobraćaj Damira Redžića kojemu je ranije izrečena presuda Općinskog suda u Bihaću na osnovu priznanja da je zloupotrijebio položaj krivotvoreći potpis Ministarstva članovima komisije za polaganje vozačkih ispita.

Ministru Hopovcu nije bio problem vratiti Redžića na posao, iako je presudom postojala sudska zabrana Redžiću, koju je morao ispoštovati.

Afera se odnosi na krivotvorenje potpisa tokom polaganja vozačkih ispita

Hopovac će, kako smo saznali iz Kantonalnog tužilaštva, biti terećen što nije proveo disciplinski postupak protiv Redžića i što je njegovim imenovanjem prekršio sudsku zabranu. Umjesto da provede disciplinski postupak, da suspenduje Redžića ili ga prerasporedi na drugo mjesto, on ga je vratio na posao. Postoje tumačenja da, s obzirom na to da se radi o uslovnoj osudi, uz priznanje Redžića, to podrazumijeva nevinost ministra Hopovca u njegovom postupanju. Disciplinski postupak nije potrebno voditi ako je osuda uslovna i ovo je pravno stajalište sa kojim će se najvjerovatnije i braniti.

Tome u prilog govori i činjenica da je, čak i nakon akcije SIPA u Ministarstvu obrazovanja, Redžić nastavio redovno da dolazi na svoje radno mjesto u ovaj resor.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.