Šta je Macron rekao Vučiću: “Niko prije Srbije neće u EU, pa ni Ukrajina”

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić sinoć je gostovao u emisiji “Usijanje” na Kurir televiziji, a govorio je o, između ostalog, ratu u Ukrajini i pritiscima na Srbiju.

Naveo je da “svi mali koji ne mogu da se ižive nad velikima težit će da se ižive nad malima – nad Srbijom”.

“Rekao sam da će Srbija trpjeti posljedice, kao i druge zemlje Europe. Dolazi do poremećaja na svjetskom tržištu, s nabavkom robe, u političkim odnosima, globalna politička scena se mijenja. Ponekad mi se čini da ne razumijemo što se dešava, ovo su tektonske promjene”, podcrtao je Vučić.

Također je objasnio da je razgovarao s predsjednikom Francuske Emanuelom Macronom, koji mu je poručio da ni Ukrajina, niti bilo ko drugi neće prije Srbije biti u Europskoj uniji.

Macron je u telefonskom razgovoru također pružio, tvrdi Vučić, podršku Vučiću zbog načina na koji vodi Srbiju u budućnost i prenio mu nedvosmisleno da, bez obzira na geopolitičke promjene u Evropi i svijetu, Srbija ostaje ključni prioritet i prva zemlja za ulazak u Europsku uniju.

“Ovo pričam da ljudi znaju da država nije igračka. U ovakvim situacijama kada bjesni rat, ljudima morate pokazati mnogo odlučnosti, ali da brinete za ljude. Mi Srbi volimo pitati i izjašnjavati se, a nekad je baš važno da se pomirimo i sklonimo”, poručio je srbijanski predsjednik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.