Stevandić: Nema problema da EUFOR čuva vanjske i unutrašnje ‘granice’ RS

“Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić zloupotrijebio je funkciju tokom današnjeg sastanka u Berlinu sa predsjedavajućim spoljnopolitičkog odbora Bundestaga Michaelom Rothom, jer je govorio o pitanjima za koje je nadležno Predsjedništvo BiH”, tvrdi šef Srpskog kluba u Predstavničom domu Nenad Stevandić.

“Nije sporno da se svaki parlamentarac može sastajati sa bilo kim, ali je u ovom slučaju jasno da je Zvizdić sebi nezakonito prisvojio ulogu koju ima Predsjedništvo BiH i vođenje spoljne politike, te odlučivanje o spoljno političkim pitanjima”, ocijenio je Stevandić.

On je zaključio kako je Zvizdić sebi preuzeo i funkciju ministra bezbjednosti Bosne i Hercegovine jer tokom susreta procjenjuje gdje je potrebno da se raspoređuje vojska.

“Imamo potpuno rasulo u institucijama BiH da se ne zna ko je za šta nadležan i ko se čime bavi. Što se tiče bezbjednosnih pitanja u BiH i RS mi smatramo da nema nikakvih problema za snage koje su došle u organizaciji EUFOR-a jer RS nema namjeru nikoga da napada i čak šta više dobrodošli su da čuvaju mir, unutrašnje i vanjske ‘granice’ Republike Srpske”, smatra Stevandić.

On je rekao da Zvizdić želi da pošalje poruke kojima bi EUFOR predstavio kao “pomoć jednom od entiteta i jednoj strani u BiH, što dovodi do zavade među ljudima i nepotrebne konfrontacije, napominjući da je riječ o političkoj zluradosti”.

Denis Zvizdić je na današnjem sastanku u Berlinu sa Rothom rekao da je broj vojnika u okviru Misije EUFOR-a u BiH potrebno dodatno povećati i stacionirati na ključna područja u BiH, poput Brčko Distrikta.

On je pozvao Njemačku da se vrati u Misiju EUFOR-a, uz obrazloženje da bi to bio veliki podstrek za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH.

N1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.