Connect with us

USK

STOP NASILJU! Učenici JU “Medicinske škole Bihać” rade na projektu “Ja,građanin”

Učenici trećeg razreda JU “Medicinske škole Bihać”, III-a, smjer medicinski tehničar, na času Demokratije,sa prof. Almom Hadžić,rade na školskom projektu “Ja,građanin”. U cilju da osvijestimo građane, odabrali smo temu “Moj glas protiv nasilja”, jer smatramo da je previše riječi uzaludno izgovoreno na ovu temu. NASILJE,riječ od samo 6 slova,koja krije bol,patnju i pregršt suza. Riječ izgovorena bezbroj puta,no još uvijek nedovoljno. Unatoč mnogim pokušajima njenog suzbijanja,ona još uvijek nastupa punom snagom,sjajnija no ikada. Zasljepljuje svoje žrtve zatvarajući im izlaze iz problema i polahko pretvarajući njihovo razmišljanje u pesimizam. Mislimo da riječi nisu dovoljno sredstvo. Protiv nasilja se treba boriti primjerima i djelima,stvarnim ljudskim idejama. Zajedno možemo promijeniti svijet u kojem živimo. Nismo ni svjesni koliko. Čak i najmanja podrška može značiti čitav svemir osobi koja se osjeća napušteno. Osvrnimo se oko sebe i nemojmo se oglušiti na nečiji poziv upomoć. STOP NASILJU!

USK

U Bosanskoj Krupi muškarac se predozirao drogom

U utorak je muškarac inicijala O.DŽ. primljen u Kantonalnu bolnicu u Bihaću zbog sumnje da se predozirao drogom.

Informaciju je potvrdila bolnica, navodeći da je pacijent dopremljen iz Doma zdravlja Bosanska Krupa.

Zahvaljujući brzoj intervenciji medicinskog osoblja, život O.DŽ. je spašen.

Trenutno se nalazi u bolnici, smješten na Odjelu neuropsihijatrije, gdje će biti podvrgnut daljim medicinskim postupcima i liječenju

Nastavi čitati

USK

VIDEO Poljoprivrednici u USK odustaju: ‘Ostale su štale, kuruzane… Niti imam komšije, niti imam s kim kafu popiti“

U Unsko-sanskom kantonu nikad teža godina za poljoprivrednike, mnogi poljoprivrednici odustaju. Vremenske neprilike ove godine utjecale su dosta na njihovu proizvodnju i funkcionisanje gazdinstva. Mnogi odustaju i gase ih, gdje su primorani bolju budućnost naći van granica BiH.

Ove godine iz budžeta Vlade Unsko-sanskog kantona izdvojeno je 9,5 miliona maraka za poljoprivredu što je jedna od rekordnih cifri. Ali i dalje nedovoljno.

„Nastojat ćemo vidjeti da se osiguraju dodatna sredstva. Znamo koliko je poljoprivreda bitna i značajna za cijelu državu. Sam podatak da je USK najveći proizvođač mlijeka u BiH, da smo prošle godine proizveli preko 37 miliona litara mlijeka – govori koliko su vrijedni naši Krajišnici“, kaže ministar poljoprivrede USK-a Adis Džanić (NES).

Poskupljenja ne staju, a proizvodima cijena pada, govori nam Ahmet Lipović iz sela Osredak, mjestu u kojem većinom vlada tišina, gdje ranijih godina tako nije bilo. Mnogi su zbog težine situacije bili primorani prodati stoku a i ugasiti svoja imanja.

„Ostale su štale, kuruzane… sve je ostalo. I mehanizacija koja truhne, doći će vrijeme da ide na otpad. Zadnjih 15 godina na ovom terenu bilo je 29 proizvođača mlijeka, danas su tamo samo dvojica. Niti imam komšije, niti imam s kim kafu popiti“, govori Lipović, inače predsjednik Udruge mljekara Krajina Cazin.

Ove godine je i urod pšenice znatno pao, prema riječima pojedinih proizvođača – i do 70 posto. Kao glavni razlog su vremenske neprilike, ali i divlje životinje s kojima imaju problem već godinama.

„Doći će vrijeme uskoro da ćeš nuditi vreću eura za vreću brašna ili pšenice. Sad imamo problem sa svinjama, to je baš preteško, a i ptice su napravile štete barem 30 posto“, objašnjava Ramiz Hrnjić.

Sve manje je onih koji se žele baviti poljoprivredom, a one koji se njom bave – navode da je nikad teže. Mnogi su primorani odustati i svoj put nalaziti van granica BiH. Također, sve niže otkupne cijene uz kontunirano povećanja nameta dovodi poljoprivrednike na rub egzistencije.

federalna.ba

Nastavi čitati

USK

Potvrđena optužnica u Bihaću: Irman automobilom udario Elvisa, pa slao poruke “da se osvetio”

Potvrđena optužnica protiv Irmana Žerića kojom se tereti za ubistvo

Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK) protiv Irmana Žerića (26) iz Bihaća zbog krivičnog djela – ubistvo, saopćeno je iz Tužilaštva USK.

Optuženi se tereti da je 30. juna 2023. godine u ulici ‘Hasan-bega Bišćevića’ u Bihaću, upravljajući vozilom marke ‘fiat-stilo’, a pritom znajući da u tom dijelu grada živi Elvis Bajramović i u namjeri da mu se osveti zbog ranijih nesuglasica, oštećenog udario prednjim dijelom automobila nakon čega je oštećeni zadobio teške tjelesne povrede usljed kojih je preminuo 1. jula 2023. godine.

Nakon toga je, kako se u saopćenju navodi, optuženi putem društvene mreže Instagram slao poruke da je automobilom udario oštećenog i da mu se osvetio.

 

Osnovanost predmetne optužnice Kantonalno tužilaštvo je potvrdilo provedenom istragom i prikupljanjem brojnih dokaza.

Kantonalni sud u Bihaću, u međuvremenu, produžio je pritvor Irmanu Žeriću u trajanju od dva mjeseca.

Pritvor mu je produžen zbog naročitih okolnosti koje opravdavaju strah da će osumnjičeni ponoviti krivično djelo i zbog opasnosti da bi puštanje na slobodu osumnjičenog rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda, navodi se u saopćenju.

Nastavi čitati

Najčitanije