Stručnjaci upozoravaju roditelje: Držite djecu podalje od energetskih pića

Kofein je najčešće korištena psihoaktivna droga koja stimulira centralni živčani sistem te nam daje privremenu injekciju dobre volje…

No ima i loših strana, pojačava tjeskobu, utječe na nesanicu i povezuje se s kognitivno-bihevioralnim problemima kod djece i mlađih adolescenata. Upravo zbog toga zdravstveni radnici upozoravaju roditelje da djecu drže podalje od energetskih napitaka, koji sadrže visoke nivoe kofeina, preciznije najmanje 320 mg/L.

Predsjednik britanskoga Kraljevskog instituta za pedijatriju i zdravlje djece sa sjedištem u Londonu, Russell Viner ističe kako se danas iznenađujuće malo zna o tomu u kolikoj je mjeri konzumacija energetskih napitaka sigurna kada je posrijedi razvoj jednoga mladog organizma, prenosi Hina.

Po rezultatima ranije provedene kanadske studije na 2055. mladih u dobi od 12 do 24 godine, 55,4 posto ispitanika koji su konzumirali energetska pića žalilo se na različite zdravstvene probleme: 18 posto ih se žalilo na glavobolju, pet posto je povraćalo ili je imalo proljev, 3,6 posto osjećalo je bol u prsima, a kod 0,2 posto slučajeva zabilježeni su epileptični napadaji.

Sve navedeno je posljedica činjenice da jedna limenka energetskog napitka, ovisno o količini, sadrži od 80 do 150 mg kofeina uz taurin, gaziranu vodu, B vitamine, neke biljne pripravke poput guarane, akaija, ginsenga i ginko bilobe te, posljednje, ali ništa manje značajno – puno šećera i umjetnih boja.

Znanstvenici upozoravaju da se, kada pojedinac prekorači dnevni unos kofeina od 3 mg po kilogramu tjelesne težine mogu javiti tjeskoba, ubrzani rad srca, drhtavica, mučnina, povraćanje, vrtoglavica i porast krvnoga tlaka.

Velike količine šećera u ovoj vrsti pića, primjerice 10 kašika šećera ili 240 kcal u oko pola litre pridonosi debljanju i razvoju dijabetesa tipa 2. Treba podsjetiti i da energetska pića oštećuju zubnu caklinu, a njihov negativni učinak traje i do 12 sati.

Po istraživanju provedenom 2014. na 5000 djece u Velikoj Britaniji, 14 posto njih u dobi od 11 do 15 godina odgovorilo je da energetske napitke konzumira najmanje dva do četiri puta tjedno, a pet posto ih je kazalo da ih piju svakodnevno.

Mnogi se liječnici slažu da bi trebalo u potpunosti zabraniti prodaju energetskih pića djeci i mlađim adolescentima.

(radiosarajevo)

Komentariši

%d bloggers like this: