Connect with us

USK

Suđenje bivšim i sadašnjim rukovodiocima “Unsko sanskih šuma” vraćeno na početak

Vrhovni sud Federacije BiH ukinuo je presudu Kantonalnog suda u Bihaću šestorici osuđenih u slučaju koji je poznat pod nazivom “Unsko sanske šume”, te kompletan predmet vratio provostepenom sudu na ponovno odlučivanje, pišu Nezavisne.

Na raniju presudu žalbe su uložili Tužilaštvo USK i odbrana optuženih, a u obrazloženju ukidanja presude Vrhovni sud FBiH je naveo kako je ustanovljeno da je tokom samog suđenja došlo do brojnih povreda krivičnog postupka što je uticalo na zakonito i pravilno donošenje presude.

Navedeno je kako se, zbog djelimično uvaženih žalbi kantonalnog tužitelja i branitelja prvostepene presuda ukida, pri čemu se Vrhovni sud FBiH nije upuštao u ocjenu ostalih žalbenih prigovora koji se odnose na nižerangirane žalbene osnove. “U ponovnom postupku prvostepeni sud će otkloniti bitne povrede odredaba krivičnog postupka na koje je ukazano ovim rješenjem, ponoviti sve do sada provedene dokaze, izvesti i druge dokaze za kojima se ukaže potreba, te će nakon brižljive i savjesne ocjene svih relevantnih činjenica i dokaza donijeti pravilnu i zakonom osnovanu odluku“, zaključuje Vrhovni sud Federacije BiH.

Podsjetimo da je Kantonalni sud u Bihaću, prvostepenom odlukom na kazne zatvore zbog krivičnog djela primanja dara i drugih oblika koristi osudio nekadašnjeg direktora ovog preduzeća, Dževada Muslimovića  na kaznu zatvora u trajanju od tri i po godine, Fadil Šehić i Enes Karić su osuđeni na dvije, Rasim Mehmedović na godinu i dva mjeseca, Fahir Sirćo na godinu i mjesec, te Sabahudin Solaković na kaznu zatvora u trajanju od deset mjeseci. Presudom je također određeno da se od optuženih oduzme značajna imovinska korist koju su pribavili nezakonitim putem. Također, Muslimoviću je presudom izrečena i mjera zabrane obavljanja dužnosti direktora u pomenutom preduzeću u trajanju od dvije godine.

Ovaj sudski proces je potrajao punih sedam godina, tokom kojeg je došlo do promjene dvojice postupajućih sudija.

Bivšu upravljačku strukturu “Unsko sanskih šuma”  Tužilaštvo USK je teretilo da su djelovali kao organizovana kriminalna grupa, namještajući poslove sa sječom šuma i pogodujući pojedinim izvođačima uzimajući pri tome novčane i druge darove.

Ponovno suđenje šestorici bivših i sadašnjih rukovodilaca preduzeća “Unsko sanske šume”, odnosno glavni pretres zakazan je za 6. juni ove godine u Kantonalnom sudu u Bihaću.

BiH

U dva dana izmijenit će se proljeće i zima: Nagli skok temperatura, pa snijeg

U petak umjereno do pretežno oblačno, vjetrovito i iznad prosječno toplo

U Bosni i Hercegovini danas će preovladavati pretežno oblačno vrijeme.

Kiša i lokalni pljuskovi se očekuju u Hercegovini, zapadnim, sjeverozapadnim i djelimično centralnim i jugoistočnim područjima Bosne.

Vjetar slab do umjeren, poslije podne i tokom noći sa jakim udarima, južnog i jugozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka od -1 do 5, na jugu do 10, a dnevna od 8 do 14, na jugu do 16 stepeni.

U Sarajevu će biti pretežno oblačno vrijeme. Povremeno i lokalno je moguća slaba kiša. Jutarnja temperatura zraka oko 1, a dnevna oko 10 stepeni, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Prognoza za naredne dane

petak umjereno do pretežno oblačno, vjetrovito i iznad prosječno toplo. Kiša i lokalni pljuskovi su mogući u Hercegovni, zapadnim i djelimično centralnim i istočnim područjima Bosne. Vjetar umjeren sa jakim udarima južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 9 do 15, na jugu i lokalno sjeveru zemlje do 18, a dnevna od 14 do 18, u Hercegovini i sjevernim područjima Bosne do 21 °C.

subotu oblačno vrijeme. Prije podne lokalno slaba kiša u Hercegovini i na krajnjem sjeverozapadu Bosne. Tokom poslijepodneva i noći nove padavine. U većem dijelu Bosne susnježica ili snijeg, a u Hercegovin kiša. Vjetar umjeren do pojačan sa jakim udarima južni i jugozapadni. Poslije podne vjetar postepeno slabi. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 16, na jugu i sjeveru zemlje do 18, a dnevna 13 do 20 °C.

nedjelju oblačno vrijeme sa snjegom u Bosni i kišom u Hercegovini. Vjetar slab do umjeren u Bosni sjeverni i sjeveroistočni, a u Hercegovini jugoistočni. Krajem dana vjetar mijenja smjer na sjeverozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 0 do 4, na jugu od 6 do 12, a dnevna -2 do 4, na jugu od 8 do 12 °C.

Nastavi čitati

Smrtovnice

Poznat termin dženaze Neziru Redžiću koji je smrtno stradao u teškoj saobraćajnoj nesreći kod Velike Kladuše!

Nezir Redžić je poginuo u teškoj saobraćajnoj nesreći u naselju Vejinac, općina Velika Kladuša

Nastavi čitati

USK

Tuga u Velikoj Kladuši: 20-godišnji Nezir Redžić poginuo u saobraćajnoj nesreći

U teškoj saobraćajnoj nesreći koja se desila sinoć u kladuškom naslju Vejinac smrtno je stradao dvadesetogodišnji Nezir Redžić.

Kako je  izjavio Ale Šiljdedić, portparol MUP-a Unsko – sanskog kantona nesreća se desila na lokalnom putu u naselju Vejinac, a u nesreći su učestvovali putničko motorno vozilo marke Passat kojim je upravljao dvadesetrogodišnjak iz Velike Kladuše i moped marke Tomos, a kojim je upravljao dvadesetogodišnjak iz naselja Golubovići.

Od zadobivenih povreda vozač mopeda je preminuo na mjestu saobraćajne nesreće.

Nastavi čitati

Najčitanije