Sve je veći strah da je pandemija koronavirusa utjecala na Putinovu sposobnost kontrole emocija

Iako se obično smatra hladno racionalnim, predsjednik Rusije Vladimir Putin zabrinuo je utjecajne ličnosti u Washingtonu svojim potezima u posljednih nekoliko dana nakon odluke da izvrši invaziju na Ukrajinu, piše The Telegraph.

Senator Floride i bivši republikanski predsjednički kandidat Marko Rubio bio je među onima koji su doveli u pitanje Putinovo mentalno zdravlje.

“Voli bih da mogu da kažem više, ali za sada samo to da je mnogima prilično očigledno da nešto nije u redu sa Putinom“, napisao je na Twitteru.

“On je oduvijek bio ubica, ali sada je njegov problem drugačiji i značajan. Bilo bi pogrešno pretpostaviti da bi Putin reagovao na isti način kao prije pet godina”, dodao je.

Rubio, koji je potpredsjednik obavještajnog odbora Senata, rekao je da se čini da ruski predsjednik ima “neke neuro-psihološke probleme”.

“Ali najizrazitije je to da se Putin dugo ponosio emocionalnom kontrolom. Njegovi nedavni bljeskovi ljutnje su vrlo nekarakteristični i pokazuju eroziju u kontroli emocija”, dodao je.

Iako je prestala da dovodi u pitanje Putinov zdrav razum, savjetnica za medije Bijele kuće Jen Psaki je dovela u pitanje njegovo stanje uma.

“Očigledno je bio prilično izolovan tokom pandemije. Ipak, reći ću vam da su retorika, postupci, opravdanje koje on daje za svoje postupke svakako duboko zabrinjavajući za nas”, rekla je Psaki.

U septembru je Putin otišao u izolaciju nakon što su članovi njegovog najužeg kruga bili pozitivni na virus. Zatim je u oktobru prošle godine viđen kako kašlje tokom online sastanka vlade.

Međutim, on je odbacio sugestije da je zaražen virusom.

“Ne brinite, sve je u redu. Testiraju me praktično na dnevnoj bazi, ne samo na koronavirus nego na sve vrste drugih infekcija, tako da je sve u redu”, rekao je.

Herbert Raymond McMaster, nekadašnji savjetnik za nacionalnu bezbijednost u administraciji Donalda Trampa, rekao je da Putin “nije racionalan akter”.

Dodao je da se ruski predsjednik plaši gubitka kontrole nad zemljom.

“Mislim da sada zna da je sve to u opasnosti”, dodao je.

“Ruska vojska trenutno ne izgleda baš dobro, on ne izgleda baš moćno i to će ugroziti njegovu sposobnost da ostane na vlasti”, smatra McMaster.

Ruski lider je “živio u balonu” gde mu je rečeno šta želi da čuje.

“Totalitarni lideri mogu izgledati vrlo jaki, ali su u stvari vrlo krhki i, koliko god demokratija bila izazov, demokratije su zapravo prilično otporne, a to vidite kod Ukrajinaca, i nadam se da ulijevaju povjerenje svima nama širom slobodnog svijeta”, istakao je.

John Sipher, koji je bio odgovoran za operacije CIA-e u Rusiji, rekao je za Glas Amerike da je iznenađen neuvjerljivim govorom ruskog lidera.

“Uvijek sam pretpostavljao da je dobro obaviješten. Bio je bivši oficir KGB-a i ima obavještajnu službu svjetske klase koja sigurno zna da ni Ukrajina ni SAD ne planiraju invaziju”, rekao je Sipher.

“Zaista je zvučalo kao da vjeruje u ove gluposti”, dodao je.

klix

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.