Sve veće gužve na željezničkim i autobusnim stanicama u Sarajevu:Migranti žele u Bihać

Glavno odredište većine migranata što se tiče BiH je Bihać, odakle se nadaju preći granicu sa Hrvatskom i nastaviti svoj put prema razvijenim zemljama Evrope. No, to će im dodatno otežati odluka MUP-a USK da zabrani dolazak novih migranata na područje kantona.

Smatra se da u Bihaću ima preko 10000 migranata. Kao što već znamo, građani Bihaća su protestima izrazili nezadovoljstvo i zatražili da se migranti premjeste van granica grada, radi očuvanja mira i reda u svakodnevnim životima Bišćana.

Prema podacima iz ministarstva sigurnosti BiH, trenutno u našoj zemlji ima oko 15000 evidentiranih migranata. Dio njih se nalazi u Sarajevu, gdje borave u teškim uslovima. Na niskim jesenskim temperaturama, oni spavaju u vrećama za spavanje ili pod dekama, a rijetki su dovoljno sretni da imaju šatore. Volonteri udruženja Pomozi.ba svaki dan podijele oko 200 obroka.

Iz Sarajeva se svakodnevno autobuskim i željezničkim linijama upućuju prema našem kantonu. Ima više autobuskih linija iz Sarajeva u Bihać, ali najviše migranata u Krajinu dolazi sa onim koji iz Sarajeva kreću u večernjim satima. Što se tiče željezničkih linija, u Bihać kreću talgo vozom u 16 sati.

Komentariši

%d bloggers like this: