Tajna moć kupusa: Saveznik ljepote koji reguliše probavu i pomaže pri mršavljenju

Kupus je izuzetno bogat antioksidansima, vitaminima i mineralima. Bez obzira na to da li ga konzumirate svježeg, kuhanog ili kiselog, kupus ima brojna ljekovita svojstva, a osim toga je odličan saveznik ljepote.

S obzirom na to da obiluje antioksidansima, vitaminima i mineralima, nakon konzumacije kupusa osjećat ćete sitost. Dobra stvar je to što kupus ima mnogo hranjivih vrijednosti, a malo kalorija. Osim toga, kupus sadrži kiseline koje usporavaju pretvaranje ugljikohidrata u masti pa se često koristi u borbi sa suvišnim kilogramima. Kilograme možete izgubiti i konzumiranjem kiselog kupusa koji sadrži probiotike i ima važnu ulogu u regulisanju probavnog sistema i metabolizma.

Osim toga, kupus je veoma bogat vitaminom C i sumporom koji pomažu pri izbacivanju viška tečnosti i toksina iz organizma. Nutricionisti preporučuju konzumiranje soka od kupusa koji pomaže u detoksikaciji jetre. Također , ističu da čaša svježe iscijeđenog kupusa dnevno poboljšava opće zdravlje i vitalnost.

Kupus reguliše krvni pritisak, pomaže regulaciju šećera u krvi i pospješuje proizvodnju inzulina. Sirovi kupus pomaže i kod malokrvnosti, nesanice, depresije i anksioznosti.

Važno je znati da je kupus bogat silicijem i sumporom, koji su poznati kao “minerali ljepote” koji uklanjaju štetne radikale. Osim toga, sadrži vitamine C i K te antioksidante koji poboljšavaju ten, čiste i otvaraju pore.

Komentariši

%d bloggers like this: