BiH

Tegeltija: Da, pravosnažno sam osuđen i ne osjećam moralnu odgovornost

Kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija kazao je kako će poštivati odluke Narodne skupštine RS.a pa tako i odluku o vojnoj neutralnosti RS-a.Tegeltija je nakon sjednice Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH rekao da je na sjednici bilo onih koji nisu razumjeli svoju ulogu u Parlamentarnoj skupštini BiH. Novinari su mandatara pitali isto što i članovi Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH, a to je kako može tvrditi da je Program reformi koje je usvojilo Predsjedništvo BiH dobar dokument ukoliko ga nije vidio.

“Nikada nisam odgovarao na pitanja šta bi bilo kad bi bilo, niti ću odgovarati. Posebno kada je riječ o političkim temama. Jasan je stav da je to dokument Predsjedništva BiH koja je imalo ovlaštenja da ga donese. Taj dokument, kada bude objavljen, vidjet će se prava i obaveza svih nivoa vlasti. Vijeće ministara BiH pokušat će sprovesti ono što bude pisalo u tom dokumentu”, rekao je Tegeltija.

Istakao je da je uvjeren kako nijedan član Predsjedništva BiH ne bi donio nijednu odluku na štetu građana koje predstavljaju o ovoj državnoj instituciji. Tegeltija je upitan i da pojasni optužbe PDP-a o tome da za njega nisu obavezujući zaključci Narodne skupštine RS-a.

“Mene pokušavaju optužiti oni koji su pobjegli iz sale NSRS kada su se donosile ključne odluke za RS. Nikada se neće desiti da ja neću poštovati odluke koje donese NSRS. Rekao sam da NSRS ne može sama implementirati odluke i zato govorim o konsenzusu i saradnji o zajedničkim temama“, kazao je Tegeltija.

Na pitanje da li je on pravosnažno osuđen i da li je moralno da on obnaša dužnost predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Tegeltija je odgovorio da se ta priča otvara svaki put kada on bude kandidovan na neku poziciju.

“Za to što sam uradio u tom trenutku, odnosno naplatio poštivanje dug koji je imalo privatno preduzeće, ne osjećam ni moralnu, a ni bilo kakvu drugu odgovornost. Ponosan sam što sam to naplatio jer nisam dozvolio da neko ostane dužan budžetu RS. Ljut sam na sebe što nismo to dobro iskomunicirali. Da, ja sam pravosnažno osuđen“, rekao je Tegeltija.

Poručio je da će o prioritetima svog rada govoriti na sjednici Parlamentarne skupštine BiH i nakon obavljenih konsultacija sa strankama koje su ga danas podržale. Kako kaže, u fokusu njegovog rada bit će ekonomija i poboljšanje životnog standarda, ali i evropske integracija.

Početkom decembra bit će zakazana sjednica Zastupničkog doma PSBiH na kojoj će se zastupnici izjasniti o imenovanju novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Tim povodom Tegeltija je upitan kada očekuje da će biti imenovani ministri i zamjenici u Vijeću ministara BiH.

“Sve je u rukama PSBiH i političkih stranaka koje će imati ministre u Vijeću ministara BiH. Ja ću bit spreman odmah poslije potvrđivanja da obavim konsultacije sa svim političkim strankama i da dobijem njihova viđenja kadrovskih rješenja. Mislim da bi to trebalo završiti što prije kako ne bi gubili nepotrebno vrijeme. Čini mi se da nam najviše nedostaje vremena jer ako do kraja godine ne usvojimo bar Globalni fiskalni okvir pretpostavke za izradu budžeta i ostalih dokumenata bit će jako ograničene. Mislim da to možemo završiti prije decembarskih praznika, ali to ovisi od ljudi koji će predlagati ministre i PSBiH, odnosno koliko će PSBiH bit spremna u tom trenutku da radi“, zaključio je Tegeltija.

klix

Tagovi

Slični članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Close