Tri misteriozna događaja u životu ratnog zločinca: Mrtva porodica na dnu jezera, tijelo vještaka u ćeliji i smrt kćerke Ane

0 Komentar
Život ratnog zločinca Ratka Mladića prate tri događaja, koja su i danas potpuna misterija, piše srbijanski tabloid “Informer”, u tekstu koji prenosimo u cijelosti.

Prije 27 godina, Ratko Mladić ostao je bez ćerke Ane, a nekoliko mjeseci kasnije iz Beograda je stigla vijest da je porodica njegovog vjernog pratioca i šefa ličnog obezbjeđenja Branimira Puhala nađena mrtva u Savskom jezeru.

U Hagu, u hotelskoj sobi, noć uoči davanja iskaza u svojstvu svjedoka odbrane koji je trebalo da sruši optužnicu za stradanje Bošnjaka u Srebrenici, nađeno je beživotno tijelo vještaka Dušana Dunjića.

Da li je Mladićeva ćerka izvršila samoubistvo?

Prema zvaničnoj verziji, 24. marta 1994. godine, Ana Mladić (24) izvršila je samoubistvo očevim pištoljem u porodičnoj kući na Banovom brdu, u kojoj su u to vrijeme bili njeni brat i majka. U javnosti se dugo spekulisalo o motivima zbog kojih je Ana digla ruku na sebe.

Istraga o smrti nikada nije završena, a u javnosti su se pojavljivale mnogobrojne teorije o načinu na koji je nastradala, od toga da je imala tešku depresiju do navoda da je ruku na sebe digla jer ju je napastvovao Mladićev blizak prijatelj u Moskvi, koji je, doduše, kasnije tamo i nađen mrtav, sa dva metka na potiljku, što je svojevrsna poruka da je “mnogo znao i mnogo vidio”.

Stančević: “Tražio je da slikam Anino lice”

 

Pilot JNA Slobodan Stančević, koji je za vrijeme rata u Bosni bio Mladićev lični kamerman, potvrdio je za 24 sedam da je, na zahtjev generala, snimao sahranu njegove ćerke.

– Mladić me je zamolio da snimam sahranu. Deo gornjeg dela kovčega bio je od stakla, i videlo se Anino lice. U jednom trenutku, Ratko je zatražio od svojih pratilaca da me podignu i da iz vazduha snimim taj stakleni deo i njegovu mrtvu ćerku. To je bilo jako bolno za sve nas – navodi Stančević, otkrivajući jedan detalj u moru raznih tumačenja smrti Mladićeve ćerke:

– Kad je čula pucanj, njihova prva komšinica ušla je u stan i vidjela da Ana leži na podu u lokvi krvi. Istrčala je da pozove policiju, a kad se ponovo vratila u tu prostoriju, pištolj više nije bio na onom mjestu gde ga je ona prvi put vidjela. Pretpostavka je da je još neko bio u toj prostoriji sa Anom, dok se čekala policija, i da je taj neko uticao na to da ona strada.

Porodica šefa obezbeđenja završila na dnu jezera

Nekoliko meseci kasnije, u Beogradu je pod misterioznim okolnostima nastradala porodica Mladićevog šefa ličnog obezbjeđenja Branislava Puhala, koji je iz vojske udaljen kao oficir Gardijske brigade, u vrijeme dok je na vlasti bila Demokratska stranka na čelu sa Borisom Tadićem.

Njegovi supruga i sin, star nekoliko godina, pronađeni su mrtvi u Savskom jezeru. Do danas nije poznat nijedan detalj o tome na koji način je porodica završila na dnu jezera.

 

Misterija smrti vještaka

Krajem oktobra 2015. godine, noć uoči unakrsnog ispitivanja pred Haškim tribunalom, u sobi hotela “Kraun plaza” u Hagu nađeno je tijelo sudskog veštaka, obducenta Dušana Dunjića.

Njegovo vještačenje trebalo je da ospori navode patologa i veštaka Tužilaštva o tijelima pronađenim u okolini Srebrenice.

Profesor dr Dušan Dunjić bio je specijalista sudske medicine punih 35 godina. Bio je svedok ekspert u procesima Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, u predmetima Milana Milutinovića, Vlastimira Đirđevića, Ramuša Haradinaja i drugih, kao i u slučajevima “Glođane” i “Račak”.

Dr Dunjić je bio rukovodilac tima za ekshumacije i identifikacije u Batajnici i šef Odeljenja za DNK identifikaciju Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije.

Jedno vrijeme bio je i direktor Instituta za sudsku medicinu u Beogradu, a dvije decenije je bio angažovan kao sudski vještak obducent u mnogim krivičnim postupcima u Srbiji, između ostalog i u slučaju ubistva dr Zorana Đinđića. Godišnje je obavljao oko 80 sudskomedicinskih ekspertiza u slučajevima ubistava i povreda vatrenim oružjem.

SB

Pogledajte i ove članke

Ostavi komentar

Portal grada Cazina