Tribina na temu : ”Bošnjaci kroz historiju i genocidi nad Bošnjacima”

Medžlis islamske zajednice Cazin organizuje tribinu na temu: ”Bošnjaci kroz historiju i genocidi nad Bošnjacima. Gosti tribine će biti prof. dr. Mujo Begić i mr. Suad Mahmutović.

Podsjećanje na prošlost radi naše budućnosti. Čuvajmo sjećanja na naš identitet.

Tribina će se održati u sali Kulturnog centra u Cazinu, u utorak, 8. januara 2019. godine u 19 sati!

Prof. dr. Mujo Begić rođen je u Bihaću.  Studirao je u Beogradu i Sarajevu, a zvanje doktora pravnih nauka stekao na Univerzitetu u Bihaću. Uz mnoštvo naučno-istraživačkih radova autor je i nekoliko zapaženih knjiga. Nakon istraživanja “Ljutočka dolino, nikad ne zaboravi”, objavio je knjigu “Genocid u Ključu”, zatim “U opsadi 1.201 dan – Bihać, zaštićena zona UN-a”. Tu je i veliko istraživanje sa Senadinom Ramićem i Zlatanom Ališićem “Tomašica – masovna grobnica”, pa knjiga “Zločini ustanika u Ljutočkoj dolini 1941. godine” , i knjiga “Genocid u Sanskom Mostu”.

 

Mr. Suad ef. Mahmutović je rođen 15.marta 1964.godine u Bihaću, gdje je završio Osnovnu školu. Školovanje nastavlja u Gazi Husrev-begovoj medresi koju završava 1983. godine.

Završio je Fakultet islamskih nauka u Sarajevu, a zvanje diplomiranog pravnika stekao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Bihaću. U radnoj karijeri je obnašao značajne funkcije u organima i institucijama Islamske i šire društvene zajednice.

U Islamskoj zajednici je proveo 30 godina i to, 10 godina kao imam u bihaćkim džematima, 10 godina na poziciji glavnog imama Medžlisa IZ –e Bihać i posljednjih 10 godina do danas radi kao profesor u Medresi „Džemaluddin Čaušević” u Cazinu i asistent na IPF – u u Bihaću.

Bio je član Sabora IZ – e u BiH, član IO – a BZK „Preporod”, član IO – a „Kantonalna i univerzitetska biblioteka”, član UO – a RTV Unsko – sanskog kantona i UO – a Univerziteta u Bihaću.

Dobitnik je najvećeg priznanja Općine Bihać „Povelja 26. februar” i Plakete Patriotske lige USK-a. Govori arapski, engleski, djelimično i njemački jezik. Oženjen je, otac troje djece.

Mr. Suad ef. Mahmutović je jedan od najpoznatijih vaiza, čija predavanja su sa velikim zanimanjem rado slušana u našim džematima i džematima Bošnjačke dijaspore. Profesor je u medresi ”Džemaludin ef. Čaušević” u Cazinu.

Komentariši

%d bloggers like this: