Trojka preuzima vlast u USK, ali s kim?

0 Komentar
Centrale u Sarajevu svojim strankama u Unsko-sanskom kantonu signaliziraju da preuzmu odgovornost za stanje u Skupštini i Vladi, kao što Trojka već čini u gradu Bihaću

Kriza zakonodavne vlasti u Skupštini USK-a, gdje niko nema većinu pa se i ne sazivaju da rade, ili bojkotuju zasjedanje kada se pozovu, moraće se okončati do kraja budžetske godine.
Trojka u Sarajevu zatražila je od kolega u Krajini da se napokon slože i profunkcionišu.

MALA RAZLIKA

Pored Naroda i pravde, Naše stranke i SDP-a, u Unsko-sanskom kantonu im se pridružuje i Pomak, te neki nezavisni kandidati sa kojima bi zajedno imali 10 ruku u Skupštini. Građanski blok tako bi u Krajini preuzeo odgovornost ispred NES-a i SDA koji imaju po 9 poslanika u Skupštini.

Ovaj blok bi u Krajini s 10 ruku preuzeo odgovornost ispred NES-a i SDA koji imaju po 9 poslanika u Skupštini

– Dogovor je nastao u Sarajevu, a putem Konakovića i Nikšića iskoordinirali smo sastanke u Bihaću. Vlasti u USK-u su tu opciju dugo​ sabotirale jer znaju da može dovesti do promjene, međutim postalo je očito da bez Trojke niko ne može biti vlast. Ko želi učestvovati u procesima mora imati platformu i podršku, kazao nam je Halil Bajramović iz krajiškog NiP-a.
Bez podrške građanskog bloka, odnosno Trojke, moguće je imati većinu u Skupštini USK-a samo ako se SDA i NES udruže, što opozicija zna da se nikad neće desiti. Stoga Trojka predlaže da oni sazovu novu većinu u Skupštini USK-a birajući između SDA i NES-a kao drugih partnera.
U javnom prostoru USK-a za sada se raspravljalo o opciji da to bude NES, što bi onda značilo samo djelimičnu rekonstrukciju Vlade i rad pod novim uslovima. Ovakve procjene nisu najbolje prihvaćene ni među članovima Trojke. Zastupnica iz Naše stranke Vildana Alibabić negira da postoji takav dogovor.
– Na raspolaganju su samo SDA ili NES, a kako naš narod kaže, razlika je u 5 grama, ali to je specifičnost odnosa snaga u USK-u. Kamo sreće da ima većina bez njih, ali nema, ipak priznaje Alibabić.
Ni u NiP-u također ne traže da to bude NES. 

BITAN JE PRINCIP

– Možda uzeti ove druge jer su, što narod kaže, malo odležali, bitan je princip da se transparentno radi, smatra Bajramović, koji bi želio vidjeti zaživljavanje Trojke u Krajini u tolikoj mjeri da oni mogu dijeliti isključenja vodećim dvjema strankama.

Članovima Trojke i građanskog bloka preostaje samo da se usaglase, svi moraju biti za jedne ili za druge. Gubljenje je vremena čekati da se to desi zbog budžeta na početku iduće godine.

oslobodjenje

Pogledajte i ove članke

Ostavi komentar

Portal grada Cazina