Tužilaštvo KS ispitat će krađu novca iz Tužilaštva USK. Iz sefa nastale desetine hiljada maraka

Iz sefa Tužilaštva USK, kako je objavljeno prije nekoliko dana, nestao je novac koji je zaplijenjen u predmetu koji se ticao prodaje narkotika i to protiv Vahidina Mustafića iz Velike Kladuše. Prema našim informacijama, radi se o iznosu većem od 20.000 KM u različitim apoenima (dolari, euri, kune…). Tužilaštvo USK potvrdilo je da je ova informacija tačna.

Nestanak novca otkriven je kada je postupajući tužilac Arnela Cerić-Mrenica primijetila da iz dokaznog materijala nedostaje određena količina novca.

“Obavijestila je glavnu kantonalnu tužiteljicu, a ona je istog dana obavijestila komesara MUP-a da iz sefa ovog Tužilaštva, u kojem se inače pohranjuje dokazni materijal i oduzeti predmeti veće vrijednosti, nedostaje veća količina novca. U dogovoru sa komesarom, glavna kantonalna tužiteljica je formirala istražni tim”, kazala je Senka Delić, portparol Tužilaštva USK.

O ovom slučaju obaviješteni su i Visoko sudsko i tužilačko vijeće te Federalno tužilaštvo. Na upit Raporta, iz Federalnog tužilaštva potvrđeno je da su upoznati s nestankom odrađene sume novca zaplijenjene tokom izuzimanja materijalnih dokaza u pojedenim predmetima na kojima je radilo Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona.

“Federalno tužilaštvo FBIH ne raspolaže informacijom koliko je novca nestalo, jer su još uvijek u toku određene radnje kojima će se utvrditi tačan iznos novca, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena.

Federalno tužilaštvo FBIH je 15. marta 2022. godine donijelo Rješenje kojim se Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo prenosi i povjerava dalje postupanje po Izvještaju o počinjenju krivičnog djela protiv NN počinitelja ili više njih zbog krivičnog djela teške krađe. Izvještaj je podnijelo Ministarstvo unutrašnjih poslova USK-Sektor kriminalističke policije”, stoji u odgovoru koji smo dobili iz Federalnog tužilaštva, javlja Raport.

Kako je navedeno, oni će i dalje pratiti rad na ovom slučaju.

Prema informacijama Raporta, osim 20.000 KM iz Tužilaštva USK nestao je novac iz još najmanje jednog predmeta i suma bi, prema svemu sudeći, mogla biti mnogo veća.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.