Tužna kolona s tabutima žrtava genocida stigla u Memorijalni centar Potočari (VIDEO)

0 Komentar

Tužna kolona s devet tabuta identifikovanih žrtava genocida u Srebrenici stigla je u nekadašnju fabriku akumulatora u Memorijalni centar u Potočarima nakon što je jutros krenula iz Visokog te se nakratko zaustavila i u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Tri kombija u kojima se nalaze posmrtni ostaci žrtava srebreničkog genocida dočekali su mještani Potočara i Srebrenice, te predstavnici udruženja žrtava genocida.

Za razliku od prethodnih godina kada je mnogo veći broj identifikovanih žrtava genocida prevezen u Potočare, ove godine tek tri kombija stigla su u ovo mjesto nadomak Srebrenice. Ovo je najmanji broj srebreničkih žrtava koji je do sada identifikovan u jednoj godini, a one će biti ukopane u subotu, 11. jula, na 25. godišnjicu obilježavanja genocida u Srebrenici.

Usljed pandemije koronavirusa mnoge porodice iz dijaspore odlučile su se da ove godine neće ukopati svoje najmilije zbog nemogućnosti prelaska granice i prisustva ukopu i dženazi.

Ove godine će biti ukopani Salko (Ahmo) Ibišević (1972), Hasan (Alija) Pezić (1925), Sead (Huso) Hasanović (1971), Alija (Bekto) Suljić (1969), Hasib (Šaban) Hasanović (1970), Zuhdija (Suljo) Avdagić (1947), Bajro (Ramo) Salihović (1943) i Ibrahim (Hamid) Zukanović (1941).

U Memorijalnom centru u Potočarima do sada su ukopane 6.643 žrtve, a i dalje se traga za hiljadu osoba koje su stradale u gnusnom zločinu devedestih godina. Podsjećamo da su posmrtni ostaci identifikovanih žrtava pronađeni na više od 150 lokacija, odnosno masovnih grobnica.

Tabuti s posmrtnim ostacima devet žrtava koji su prevezni u Potočare ostat će u nekadašnjoj fabrici akumulatora do sutra navečer. Nakon dolaska učesnika brojnih memorijalnih pohoda, tabuti će sutra biti izloženi na musalu u blizini fabrike, a nakon klanjanja kolektivne dženaze u subotu, bit će ukopani u Memorijalnom centru u Potočarima.

Podsjetimo da će ovogodišnja kolektivna dženaza žrtvama genocida biti dosta drugačija od onih prethodnih zbog epidemioloških mjera. Očekuje se znatno manji broj zvanica, neće biti organizovanih prijevoza na komemoraciju, dok će se predstavnici vlasti i visoke zvanice javnostima obraćati putem video linka.

Komemoracija će početi u pola deset ujutru i njoj će moći prisustvovati samo oni ljudi koji su dobili poziv i potvrdili svoj dolazak. S obzirom da je u entitetu RS na snazi zabrana okupljanja više od 50 osoba u zatvorenom prostoru uz poštivanje fizičke distance, organizatori su najavili da će imati dvije grupe od 50 osoba, razdvojenih u dvije hale.

klix

Pogledajte i ove članke

Ostavi komentar

Portal grada Cazina