Svijet / Zanimljivosti

Tvornica u Sloveniji otpušta 400 radnika: Prvo otkazi za strane državljane

Kako prenose slovenski mediji, kompanija će u prvom redu otkazati ugovore radnicima zaposlenima na određeno vrijeme preko agencija za zapošljavanje, a mahom je riječ o stranim državljanima

Tvornica automobila Revoz iz Novog Mesta otpustit će oko 400 od sada 3.200 zaposlenih, objavila je u srijedu slovenska firma u vlasništvu francuskog Renaulta.

Do takve odluke došlo je zbog jakog pada potražnje, odnosno stanja na tržištu automobila u svijetu, što je direktna posljedica krize izazvane Covidom-19, navode u upravi kompanije koja je najveći poslodavac u tom dijelu Slovenije, prenosi Hina.

Revoz namjerava, u dogovoru sa zavodom za zapošljavanje, organizirati savjetovanja i radionice za one koji će dobiti otkaz, kako bi se mogli prekvalificirati i dobiti posao u drugim djelatnostima. Dio zaposlenih koji za to imaju uvjete moći će otići u penziju, sve u sklopu tzv. “mekog otpuštanja”, te u dogovoru socijalnih partnera i dijalogu sa sindikatom zaposlenih.

Ukidanjem noćne smjene proizvodnja u Revozu smanjit će se za 150 vozila dnevno.

Revoz je zbog epidemije Covida-19 epidemije sredinom marta na 6 sedmica zaustavio proizvodnju, a ponovo je počeo raditi početkom maja.

Kako prenose slovenski mediji, kompanija će u prvom redu otkazati ugovore radnicima zaposlenima na određeno vrijeme preko agencija za zapošljavanje, a mahom je riječ o stranim državljanima.

Tagovi

Slični članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Close