Svijet / Zanimljivosti

U Americi sve izmiče kontroli, demonstracijama se priključuju i policajaci. Snimke su brutalne

Protesti protiv rasne diskriminacije i policijske brutalnosti koji su krenulo i nakon šokantnog ubistva afroamerikanca Georga Floyda od strane policajca bijelca ne jenjavaju. Čak šta više – van kontrole su.

Svaku noć u velikom broju gradova širom SAD, uprkos policijskom satu, hiljade građana izlazi na ulice i demonstrira protiv vlasti. Tokom demonstracija dolazi do paljevinja, pljački, tuča i sukoba s policijom.

No, sve je veći broj policajaca koji se priključuju masama i demonstrirajući protiv vlasti.

Zbog svega je predsjednik SAD Donald Trump danas rekao da ako policija i šefovi saveznih država ne mogu da izađu na kraj s demonstrantima, to može uraditi vojska kojom on komanduje.

Trump je inače posljednih dana smješten u bunker Bijele kuće, nakon što su demonstranti prišli jako blizu sjedišu administracije i kuće predsjednika SAD.

Takva odluka još je više razljutila i onako divlje mase, pa su demontracije još žešće, a sukobi s policijom također.

U isto vrijeme, posebno je zanimljiva i zabrinjavajuća rasna dinamika koja se razvila među prosvjednicima. Nasilni demonstranti su, naime, u mnogim slučajevima bijelci, pripadnici spomenutog pokreta Antifa. A sve više crnih demonstranata, barem onih mirnih, počelo se otvoreno suprotstavljati bijelim ljevičarskim radikalima kojima je do razbijanja i paljenja.

“Nijedna crna osoba ne pali brijačnice u svom susjedstvu. Mi to ne radimo. Mi ne uništavamo zgrade, mi ne palimo zgrade”, dodao je ovaj mladi crnac.

Ako se dio demonstranata ponaša poput ulične bande, isto sve više vrijedi i za policiju. Proteklih dana procurilo je mnoštvo videodokaza da policija redovito napada i mirne prosvjednike, kao i novinare koji samo izvještavaju s terena, te da svojim postupcima samo eskalira ionako zapaljivu situaciju.

Na njima se tako može vidjeti kako policajci brutalno bucaju demonstrante na tlu, zalijeću se u njih automobilima, okružuju ih i mlate palicama, gađaju gumenim mecima, prskaju suzavcem i ispaljuju na njih kanistre suzavca iz neposredne blizine, čak ih i gaze na konjima.

“Suludo je da je to što policajci kruže oko pojedinaca i mlate ih palicama očito dozvoljeno pravilima. Izgledaju doslovno kao rulja”, komentirao je na Twitteru kolumnist portala Vice i Vox Zeeshan Aleem, uz snimku iz Brooklyna u ponedjeljak navečer.

raport

Tagovi

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Close