Connect with us

USK

U Bihaću održana svečana akademija NiP-a povodom Dana nezavisnosti BiH

Svečana akademija Naroda i Pravde povodom obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine održana je ovaj put u Bihaću.

Uz prigodan kulturno-umjetnički program i obraćanje gostiju i stranačkog rukovodstva, bila je ovo prilika da se u Krajini podsjeti na jedan od najvažnijih datuma iz historije naše domovine.

Kako je istaknuto na Svečanoj akademiji, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine prilika je da se sve patriote podsjete na ovaj važni datum kada je Bosna i Hercegovina obnovila svoju punu nezavisnost. Također, bila je to i prilika za podsjećanje na žrtvu koju je ova zemlja podnijela tokom odbrambeno-oslobodilačke borbe u periodu 1992-1995.

“Bosna je opstala kroz stoljeća, njena suverenost i nezavisnost je nedvosmisleno potvrđena, baš kao i njena nepokorivost. U to ime, čestitamo svim građanima Bosne i Hercegovine 30-tu godišnjicu nezavisnosti Bosne i Hercegovine”, poručeno je sa Svečane akademije.

Nakon proglašenja nezavisnosti Bosne i Hercegovine, kao odgovor na referendum, uslijedila je agresija na Bosnu i Hercegovinu i njezine građane. Krajina je pretrpjela velike žrtve, ali i pružila najjači otpor. U Bosni i Hercegovini u periodu 1992 – 1995 branili su se temelji civilizacije: pravda, zajednički život, poštivanje drugog i drugačijeg, jednakopravnost i čast.

Prisutnima su se obratili predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković, zamjenici predsjednika Kemal Ademović i dr. Denis Zvizdić, gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić, predsjednik Izvršnog odbora Naroda i Pravde Bihać Kemal Hrnjić, Sandra Šimić…

O značaju dana nezavisnosti u pravno-historijskom kontekstu govorio je historičar, rođeni Bišćanin, prof. dr. Franjo Jurić. On je ukratko podsjetio na ključne događaje koji su vodili ka tome da dvije trećine građana Bosne i Hercegovine izabere put u nezavisnost.

“U višestoljetnoj povijesti niz je događaja koji su bili važne prekretnice koje su odredile razvoj i pravno-politički status Bosne i Hercegovine. Obnova državnosti kroz ZAVNOBiH i potvrđivanje i opredjeljivanje za nezavisnost na referendumu održanom 1992. godine svakako su među najznačajnijim”, istaknuo je prof. dr. Franjo Jurić.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić u svom se obraćanju posebno zahvalio braniocima domovine koji su odbranili i stvorili nezavisnu Bosnu i Hercegovinu. Dodao je i da ovo nije i ne treba biti partijski događaj već jedan državotvorni skup te se zahvalio rukovodstvu Naroda i Pravde na organiziranju ovakvog skupa u herojskom Bihaću. Fazlić je istaknuo i da je na novim generacijama da se borbom protiv korupcije, jačanjem institucija, transparentnošću i poštenjem nastave iskazivati ljubav i boriti se za domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Posebne emocije u Krajini izaziva pomen na rahmetli Ifrana Ljubijankića, političara i diplomatu, ratnog ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine koji je poginuo 28. maja 1995. godine. Tako je bilo i ovaj put kada su mlada umjetnica Nejra Karabegović i njena muzička pratnja izveli pjesmu “Molitva za Bosnu” koju je komponovao, napisao tekst i na posljetku je i otpjevao i snimio upravo Irfan Ljubijankić.

Kontekstualizirajući obilježavanje Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u vrijeme otvorene agresije Rusije na Ukrajinu, zamjenik predsjednika Naroda i Pravde Kemal Ademović kazao je kako je nezavisnost nešto u šta se uvijek treba ulagati te da obilježavanje Dana nezavisnosti dobija na značaju posebno kada vidimo da se drugi evropski narodi za nju bore ovih dana. Ulaganje u nezavisnost, podsjetio je Ademović, podrazumijeva borbu za istinsku nezavisnost na energetskom, ekonomskom, prehrambenom i mnogim drugim poljima.

Da se nezavisnost ne bi svela na praznu riječ, nužno je, kazao je Ademović, inicirati procese koji će dovesti do toga da Bosanci i Hercegovci žele da im djeca ostanu u domovini, ovdje grade svoje živote i unapređuju BiH.

Predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković u svom je obraćanju kazao da svaki dolazak u Krajinu, posebno kada je povod obilježavanje ovako važnih datuma, budi posebne emocije. Slične akademije Narod i Pravda upriličila je u raznim dijelovima Bosne i Hercegovine, od Sarajeva, preko Zvornika, Mostara pa do Bihaća.

“Kada bih trebao izdvojiti dio svog života na koji sam najponosniji onda su to definitivno to te četiri godine odbrane nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Koliko god teške bile, te četiri godine su odredile i mene i moju generaciju. Ta nezavisnost je skupo plaćena, ali tri decenije poslije mi svjedočimo da ta nezavisnost ima vrijednost. U kontekstu agresije na Ukrajinu, mi danas možemo izvagati i našu borbu jer je omjer agresora i naših branioca bio sličan. Tada se Evropa nije probudila kako se danas budi u slučaju Ukrajine, bili smo u jednom nepravednom položaju, ali smo uspjeli. Sa političkog aspekta, stanje u BiH izgleda depresivno, blokirane su državne institucije, Vlada Federacije je godinama u tehničkom mandatu, ljudi zbog toga odlaze, zbog te političke depresije. To se dešava zato što domovinu nismo gradili onako kako smo je branili, nismo je gradili srce, pošteno, bez trgovanja važnim interesima, pružajući priliku najboljima među nama”, kazao je Konaković.

klix

USK

Slučaj u Krajini: Bespravno sjekao šumu pa zalutao u minsko polje

U Bosanskoj Krupi prije dva dana dogodio se incident koji je spriječio veću tragediju. Muškarac inicijala H.E. je bespravno sjekao šumu i prilikom toga zalutao u minsko polje.

Radnik Šumskog privrednog društva Unsko-sanskog kantona (ŠPD USK) obavijestio je policiju o situaciji, a nadležne vlasti poduzele su sve potrebne mjere iz njihove nadležnosti kako bi osigurali siguran izlazak iz šume.

Srećom, na kraju se sve dobro završilo, a H.E. je uspješno izvučen iz šume bez povreda. Kasnije je čuvar šume utvrdio da je u pitanju bespravno posječena šuma u količini od 3,5 kubika.

Nastavi čitati

USK

Tučnjava migranata u u Bihaću, jedan teže povrijeđen

U noći s petka na subotu, došlo je do tučnjave među migrantima u gradskom parku u Bihaću.

Skupina migranata napala je jednog migranta iz Pakistana, koji je pretrpio teže tjelesne povrede. Pretučeni migrant iz Pakistana prevezen je u Dom zdravlja Bihać radi pružanja medicinske pomoći.

Policija je poduzela mjere i lišila slobode osumnjičene migrante za koje se vjeruje da su sudjelovali u napadu na migranta iz Pakistana.

Foto: Ilustracija

Nastavi čitati

USK

Najteža godina za pčelare u USK: ‘Kilogram meda košta od 25 i 30 KM, ne isplati se prodavati jeftinije’

“Cijena meda već sada je porasla, tako da jedan kilogram košta između 25 i 30 maraka”, kaže Lišančić

 

 

Pčelari na području Unsko-sanskog kantona sumiraju rezultate u ovoj godini, za koju kažu da je jedna od najtežih kada se radi o proizvodnji meda, pišu Nezavisne novine.

Prema riječima Asmira Lišančića, predsjednika Udruženja “Sana med” iz Sanskog Mosta, prinosi meda po jednoj košnici u prosjeku se kreću oko pet kilograma, što je daleko od optimalnog, pa se na tržištu ove godine mogu očekivati male količine.

“Cijena meda već sada je porasla, tako da jedan kilogram košta između 25 i 30 maraka. Jednostavno, cijene repromaterijala, preparata i goriva su u stalnom porastu, pa se pčelarima ne isplati prodavati med ispod ove cijene”, istakao je Lišančić.

Predsjednik Udruženja pčelara “Bihać” iz istoimenog grada Elvir Šehić ističe kako je fokus svih pčelara u proteklom periodu bio da sačuvaju pčelinja društva.

“Godina je bila takva da su u opasnost, zbog nedostatka hrane, došle pčelinje zajednice. Svi su situaciju shvatili ozbiljno, pčele su se prehranjivale i vrlo je malo pčelara koji su uspjeli izvrcati veće količine meda”, kazao je Šehić.

Loše vremenske prilike i kišovito vrijeme već na početku su ugrozili ispašu pčela kada je riječ o bagremu, jednoj od najvažnijih medonosnih biljaka.

“Maj je vrijeme kada cvjeta bagrem i kada bi pčele trebalo da imaju prvu obilnu ispašu. Međutim, zbog kiše i nižih temperatura, ugrožen je bio ovaj vegetativni proces, a pčele gotovo da nikako nisu ni napuštale košnice.

“Kasnije ispaše bile su također praćene lošim vremenskim uslovima”, kaže predsjednik Saveza pčelara USK Husein Šabić, dodajući kako bez dobre ispaše nema ni racionalnog pčelarenja.

Prema njegovim riječima, gorući problemi s kojima se suočavaju posljednjih godina su klimatske promjene i nestabilni vremenski uslovi.

Ističe kako je pčelarstvo, kao i druge grane poljoprivredne proizvodnje, pogodila inflacija te rast troškova proizvodnje.

“U protekloj godini, zbog opšteg rasta cijena, u značajnoj mjeri poskupjela je pčelarska oprema, a time i ukupna proizvodnja meda. Ova godina donijela je nova poskupljenja i nove probleme”, istakao je Šabić.

On kaže kako na području Unsko-sanskog kantona ima oko 700 pčelara, ali da se zbog svih problema koji prate ovu vrstu proizvodnje, taj broj neprestano smanjuje.

“Pozitivno jeste što su proizvođači meda i ove godine uvršteni u sistem poticaja, pa će pčelarstvu na taj način pomoći i država. Međutim, hoće li to biti u dovoljnoj mjeri, pokazaće vrijeme. Ove godine prvi put planirane su i stimulativne mjere za mlade kolege koje se bave pčelarstvom”, istakao je Šabić.

Nastavi čitati

Najčitanije