Connect with us

USK

U Bihaću potpisan Protokol za prevenciju prosjačenja i eksploatacije djece

U Bihaću su predstavnici lokalne i kantonalne vlasti, Doma zdravlja, Policijske stanice i nekoliko škola potpisali Protokol za prevenciju i postupanje u slučajevima prosjačenja i drugih oblika eksploatacije djece. Ovo je sedamnaesti Protokol koji je potpisan na teritoriji Bosne i Hercegovine, a projekt provodi organizacija World Wision BiH, u partnerstvu sa Udruženjem „Zemlja djece u BiH“ i Romskim informativnim centrom Kali Sara.

Problem prosjačenja i drugih oblika eksploatisanja djece godinama se pokušava na razne načine riješiti. Potpisani Protokol za prevenciju i postupanje u slučajevima prosjačenja i drugih oblika eksploatacije djece u Bihaću osigurat će još bolju intersektoralnu saradnju i komunikaciju između općinskih, gradskih i kantonalnih nivoa vlasti na rješavanju ovog problema.

“Mislim da smo na dobrom putu da ovo jedno teško pitanje ne samo u Bihaću ili Unsko-sanskom kantonu nego u cijeloj BiH, pa i u Evropi počnemo riješavati na način kako to i zaslužuje u cilju zaštite djece”, istakao je savjetnik gradonačelnika Bihaća Jasmin Stambolija.

“Ovi protokoli ni u kom slučaju ne smiju da budu mrtvo slovo na papiru, oni treba da budu stavljeni u funkciju onoga što predstavljaju a to je posvećen rad, timski intersektorski rad, rad na terenu u funkciji djece”, kazala je Dragana Bulić, predstavnica organizacije Wolrd Vision International BiH.

Ovo je jedan od 30 planiranih protokola koji će biti potpisani na nivou BiH. Potpisinici protokola su članovi Udruženja Žene sa Une koji su još 2012. godine pokrenuli brojne aktivnosti na prevenciji zloupotrebe djece u svrhu prosjačenja.

“Posebno mi je zadovoljstvo da su i druge institucije prepoznale značaj multisektorske suradnje i da ćemo u okviru ovog protokla imamo već jasno opisane korake međusobne buduće suradnje i da ćemo što je moguće u manjoj mjeri preventivno djelovati i na porodice u riziku i samu djecu”, istakla je izvršna direktorica Udruženja Žene sa Une Aida Behrem.

Rješavanju problema iskorištavanja djece doprinijet će i formiranje mobilnog tima za praćenje stanja na terenu kojim će koordinirati Centar za socijalni rad Bihać, a u njemu će učestovati i predstavnici policije. Ovo bi trebao biti primjer rada u borbi protiv prosjačenja.

federalna.ba

BiH

U dva dana izmijenit će se proljeće i zima: Nagli skok temperatura, pa snijeg

U petak umjereno do pretežno oblačno, vjetrovito i iznad prosječno toplo

U Bosni i Hercegovini danas će preovladavati pretežno oblačno vrijeme.

Kiša i lokalni pljuskovi se očekuju u Hercegovini, zapadnim, sjeverozapadnim i djelimično centralnim i jugoistočnim područjima Bosne.

Vjetar slab do umjeren, poslije podne i tokom noći sa jakim udarima, južnog i jugozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka od -1 do 5, na jugu do 10, a dnevna od 8 do 14, na jugu do 16 stepeni.

U Sarajevu će biti pretežno oblačno vrijeme. Povremeno i lokalno je moguća slaba kiša. Jutarnja temperatura zraka oko 1, a dnevna oko 10 stepeni, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Prognoza za naredne dane

petak umjereno do pretežno oblačno, vjetrovito i iznad prosječno toplo. Kiša i lokalni pljuskovi su mogući u Hercegovni, zapadnim i djelimično centralnim i istočnim područjima Bosne. Vjetar umjeren sa jakim udarima južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 9 do 15, na jugu i lokalno sjeveru zemlje do 18, a dnevna od 14 do 18, u Hercegovini i sjevernim područjima Bosne do 21 °C.

subotu oblačno vrijeme. Prije podne lokalno slaba kiša u Hercegovini i na krajnjem sjeverozapadu Bosne. Tokom poslijepodneva i noći nove padavine. U većem dijelu Bosne susnježica ili snijeg, a u Hercegovin kiša. Vjetar umjeren do pojačan sa jakim udarima južni i jugozapadni. Poslije podne vjetar postepeno slabi. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 16, na jugu i sjeveru zemlje do 18, a dnevna 13 do 20 °C.

nedjelju oblačno vrijeme sa snjegom u Bosni i kišom u Hercegovini. Vjetar slab do umjeren u Bosni sjeverni i sjeveroistočni, a u Hercegovini jugoistočni. Krajem dana vjetar mijenja smjer na sjeverozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 0 do 4, na jugu od 6 do 12, a dnevna -2 do 4, na jugu od 8 do 12 °C.

Nastavi čitati

Smrtovnice

Poznat termin dženaze Neziru Redžiću koji je smrtno stradao u teškoj saobraćajnoj nesreći kod Velike Kladuše!

Nezir Redžić je poginuo u teškoj saobraćajnoj nesreći u naselju Vejinac, općina Velika Kladuša

Nastavi čitati

USK

Tuga u Velikoj Kladuši: 20-godišnji Nezir Redžić poginuo u saobraćajnoj nesreći

U teškoj saobraćajnoj nesreći koja se desila sinoć u kladuškom naslju Vejinac smrtno je stradao dvadesetogodišnji Nezir Redžić.

Kako je  izjavio Ale Šiljdedić, portparol MUP-a Unsko – sanskog kantona nesreća se desila na lokalnom putu u naselju Vejinac, a u nesreći su učestvovali putničko motorno vozilo marke Passat kojim je upravljao dvadesetrogodišnjak iz Velike Kladuše i moped marke Tomos, a kojim je upravljao dvadesetogodišnjak iz naselja Golubovići.

Od zadobivenih povreda vozač mopeda je preminuo na mjestu saobraćajne nesreće.

Nastavi čitati

Najčitanije