Connect with us

Magazin

U jednoj europskoj zemlji se uvodi zeleno trepćuće svjetlo na vozila (VIDEO)

VEĆINA vozača zna da se treba skloniti kad prolaze vozila pod rotirkom, ali što učiniti kad vidite vozilo sa zelenim trepćućim svjetlom?

To bi vam se moglo dogoditi u Belgiji, gdje je krenuo novi pilot-projekt belgijskog prometnog instituta Vias, koji je dobrovoljnim vatrogasnim društvima podijelio zelena svjetla. Ona bi trebala povećati vidljivost takvih vozila i omogućiti korisnicima brži dolazak do odredišta.

U Belgiji ih zovu “uslužnim svjetlima”, odnosno “svjetlima pristupačnosti”. Pritom se ne misli na svjetla koja osvjetljavaju interijer, već su to svjetla koja imaju za cilj obavijestiti druge sudionike da se radi o dobrovoljnom vatrogascu koji je na putu do vatrogasne postaje iz koje će ići na hitnu intervenciju.

Pilot-projekt je pokrenut u travnju, a trajat će osam mjeseci. Tijekom tog vremena mjerit će se vrijeme potrebno za dolazak do cilja, odnosno utjecaj svjetala na možebitno skraćivanje vremena dolaska vatrogasnih dobrovoljaca.

Projekt obuhvaća četiri regije, a slijed je da će prva četiri mjeseca vozila imati ugašena zelena svjetla. Tijekom druga četiri mjeseca svjetla će biti aktivirana u vožnji. Ispitivat će se stižu li volonteri sa svojim automobilima dok su upaljena svjetla brže do vatrogasne baze, kako se drugi sudionici u prometu ponašaju prema njima i osjećaju li se vatrogasci volonteri sigurno dok voze s upaljenim svjetlima.

Belgija pritom nije prva koja se bavi ovom idejom. U Kanadi su već duže vrijeme vozila volontera vatrogasaca opremljena zelenim trepćućim svjetlom, dok se u pojedinim američkim državama koriste plava svjetla. Sva vozila s ovim svjetlima moraju i dok su ona upaljena voziti u skladu s prometnim propisima. U Europi se ovakva svjetla koriste u Velikoj Britaniji, a koriste ih doktori tijekom hitnih intervencija.

Index.hr

Magazin

VIDEO Pogledajte kako Ducati i Lamborghini komuniciraju i izbjegavaju nesreće

Index.hr
Nastavi čitati

Cazin

Neobična i lijepa vijest: Banane rodile u Cazinu (FOTO)

Na prostoru općine Cazin, konkretno na Ostrošcu, zabilježeno je iznenađujuće i lijepo dešavanje – uspješan uzgoj banana. Ova vijest svakodnevno donosi nove, neobične i ohrabrujuće priče iz tog područja.

Očito je da klimatske promjene nisu utjecale samo na Sanski Most, već i na općinu Cazin, gdje se sada mogu uspješno uzgajati različite, do nedavno nezamislive sorte voća i povrća.

Nastavi čitati

Magazin

(VIDEO) Samovozeći autobus krenuo na prve vožnje u Europi

OVAJ autobus nekonvencionalnog izgleda je najava uvođenja samovozećeg javnog prijevoza.

Tvrtka Aurrigo već godinama radi na sustavima autonomnog upravljanja. Sada, nakon višegodišnjeg razvoja, predstavlja prototip samovozećeg autobusa kao dio projekta razvoj autonomnog električnog vozila koji sufinancira Europska Unija.

Ime mu je Auto-Shuttle, a upravo je počeo s testiranjem na ograničenim lokacijama u Češkoj Republici i Velikoj Britaniji. U prvoj fazi će imati operatera za upravljačem kao osiguranje ako se pojavi kakva greška. U bliskoj budućnosti vozit će i bez fizički prisutnog operatera u autobusu, ali uz konstantno prisutan bežični nadzor spreman da u svakoj nepredviđenoj situaciji preuzme kontrolu nad vozilom, piše Index.hr.

Tvrtka se nada da će uspjeti razviti tehnologiju za potpuno autonomno upravljanje koje bi se potom moglo primijeniti u javnom prijevozu. Zasad ovi autobusi prometuju na ograničenim lokacijama u Brnu i Pragu u Češkoj te Milton Keynesu u Velikoj Britaniji.

Auto-Shuttle se oslanja na tehnologiju LiDAR-a u kombinaciji s kamerama, a tehnologiju je u potpunosti razvila tvrtka Aurrigo. Autobuse pokreće elektromotor snage 30 KS, voze brzinom do 20 km/h, a doseg je 120 km. Nastao na osnovi prvotno razvijenog vozila za četiri osobe, ima kapacitet deset putnika. Trenutno u Pragu voze praškim sajmenim prostorom Výstaviště Praha.

Nastavi čitati

Najčitanije