USK

U Krajini počinje provjera diploma oko 7.000 uposlenih u državnim institucijama

Vlada Unsko-sanskog kantona sljedeće sedmice počinje provjeru diploma svih uposlenika koji primaju platu iz budžeta ovog kantona.

Odluka je usvojena na posljednjoj sjednici na kojoj je razmatrana i prihvaćena inicijativa Radnog tijela za borbu protiv korupcije, koje je zaduženo da u roku od osam dana pripremi procedure i način provjere.

“Provjeravat će se diplome uposlenih u ministarstvima, upravama, upravnim organizacijama, ustanovama, zavodima i drugim tijelima gdje je osnivač USK. To je jedna u nizu aktivnosti koje je potrebno da BiH provede u smislu poštivanja Akcionog plana iz borbe protiv korupcije. Radno tijelo je izradilo planove i svi organi uprave su ih dobili. Iz budžeta USK platu prima blizu 7.000 uposlenika”, rekao je ministar pravosuđa USK Asim Dizdarević.

U januaru ove godine Vlada FBiH usvojila je inicijativu Ministarstva obrazovanja FBiH o pokretanju revizije diploma svih uposlenih koji primaju plaće iz budžeta FBiH te su pozvali vlade kantona, gradove i općine da urade isto.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove USK kontinuirano je vršila inspekcijske nadzore na ovom polju na osnovu zahtjeva iz BiH, ali i inozemstva gdje radi veliki broj građana Krajine. Nepravilnosti su otkrivene u pojedinim ustanovama koje se bave obrazovanjem odraslih i prekvalifikacijom.

Unsko-sanski kanton je prvi u Federaciji BiH donio Zakon o obrazovanju odraslih osoba, a trenutno u ovom kantonu djeluje 40 ustanova koje vrše kvalifikacije i prekvalifikacije za različita zanimanja. Procjenjuje se kako je u protekle četiri godine kroz te ustanove prošlo više od 8.000 osoba, a jedan od najvećih nedostataka je nepostojanje jedinstvenog informatičkog sistema za praćenje njihovog rada.

Uprava za inspekcijske poslove je u proteklom periodu evidentirala veliki broj zakonskih nepravilnosti u tim ustanovama, a neke su bile zapečaćene i zabranjivan im je rad. Pomenute aktivnosti motivisane su nedavnim slučajem kupovine diplome koji je izazvao veliko interesovanje javnosti.

Izvor : Klix

Tagovi

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Close