Svijet / Zanimljivosti

U Njemačkoj rođene tri bebe s deformisanim rukama. Šta se događa?

Bebe su rođene između lipnja i početka rujna ove godine u bolnici Sveta Marija u Gelsenkirchenu. Dolaze s tog područja, a ravnateljstvo bolnice napominje da u obiteljima djece nema sličnosti koje bi mogle objasniti deformacije.

“U dva slučaja riječ je o deformaciji lijeve ruke, bebe imaju normalnu podlakticu, ali dlanovi i prsti nisu razvijeni. Kod drugog djeteta riječ je o desnoj ruci s deformacijom. I kod nje je ustanovljena nerazvijenost ruke i prstiju unatoč normalno razvijenoj podlaktici”, priopćila je bolnica.

“Već dugo nismo vidjeli ovakvu vrstu deformacije. To može biti slučajnost, no mi smatramo da se ova tri slučaja moraju istražiti”, dodali su iz bolnice u priopćenju.

Primalja je otkrila ovaj slučaj

Prema statističkim podacima, između 1 i 2 posto djece rađa se s deformitetima. Slučaj je dospio u javnost zahvaljujući primalji Sonji Liggett-Igelmund, koja radi u Kölnu i tvrdi da ima još takvih slučajeva.

Ona je za CNN rekla da je za tri slučaja u Gelsenkirchenu saznala od drugih primalja. Napominje da su takvi slučajevi vrlo rijetki, no smatra da je ovo ipak znak za uzbunu.

“Meni osobno je ovo previše. Tri slučaja u tri mjeseca nisu normalna”, kazala je Liggett-Igelmund.

Liggett-Igelmund rekla je da su je naknadno kontaktirale još neke obitelji u Njemačkoj čija su djeca rođena sa sličnim deformacijama.

“Sve bebe imaju iste deformacije. Načelno govoreći, sva djeca za koju sam saznala rođena su u zadnje tri godine, a mnogi od njih ovoga ljeta.”

Mogući uzroci su infekcije ili loš način života

U bolnici Sveta Marija ističu kako deformiteti udova u trudnoći mogu biti uzrokovani infekcijom ili konzumacijom toksičnih tvari raznih vrsta tijekom trudnoće. Druge mogućnosti uključuju sindrom stezanja prstenova, kada se vlakna iz amnionske vreće omotaju oko fetusa uzrokujući deformacije ili se pupčana vrpca omota oko udova fetusa.

Ministarstvo zdravstva pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija ozbiljno razmatra ovaj slučaj. Žele utvrditi je li osnivanje registra potrebno i svrsishodno.

Ovo podsjeća na 60-e godine prošlog stoljeća i talidomidsku tragediju kada je njemačka kompanija Grünenthal na globalno tržište stavila sedativ Contergan, novi preparat koji su uzimale trudnice protiv jutarnjih mučnina i nesanice.

Zbog uzimanja talidomida tijekom trudnoće rođene su tisuće djece s teškim deformacijama, a nekoliko desetaka tisuća novorođene djece umrlo je pri rođenju.

Izvor : Index

Tagovi

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Close